Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zadržený Čech se má ve vazbě dobře, tvrdí Súdán. A zve zájemce k soudu

Autor: Mii - 
22. listopadu 2016
13:20

Český občan Petr Jašek, který byl v prosinci zadržen v Súdánu kvůli údajné špionáži, se má dobře a nic mu neschází. Tvrdí to alespoň dokument súdánské ambasády, který má Blesk k dispozici. Úřad tak chce vyvrátit tvrzení některých lidskoprávních organizací a eurposlance Tomáše Zdechovského, že Jašek trpí, chybí mu léky a je s ním zacházeno špatně.

Petr Jašek byl zadržen 10. prosince 2015 v súdánském městě Charmút. Africká země ho viní ze špionáže, rozvratu země a překročení hranic. V súdánském vězení již pobývá téměř rok. Jašek byl na místě na misionářské misi. Jeho případem se intenzivně zabývá europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle kterého Jašek zažívá drsné podmínky.

Ambasáda: Jašek se má skvěle

Názorům Zdechovského odporuje dokument, který v úterý zveřejnila súdánská ambasáda. V něm stojí, že Jašek má právníka, kterého mu přidělila česká ambasáda, a že má veškerou standardní péči. To znamená, že má přístup k potřebným medikamentům, má právo využívat konzulární služby a že jej pravidelně navštěvují západní diplomaté.

Je zde také zdůrazněno, že Jašek je „pouze“ ve vazbě, rozsudek ještě nepadnul. Z toho důvodu ambasáda vyzývá, aby se všechny zainteresované strany zdržely komentářů, které by mohly ovlivnit výsledek soudu. Na druhou stranu je v prohlášení uvedeno, že je soud přístupný veřejnosti. Kdokoliv se tak může přesvědčit o pravdivosti uvedených slov.

Vyjádření súdánské ambasády Vyjádření súdánské ambasády | Súdánská ambasáda

Že je zadržený Čech v uspokojivém stavu, uvedlo minulý týden i ministerstvo zahraničí. Podle něj je Jašek po zdravotní a fyzické stránce v naprostém pořádku. Trest smrti, z kterého mají obavy Zdechovský a lidsko-právní organizace, prý nehrozí.

Europoslanec ale říká něco jiného. „Jako vystudovaný teolog se znám s řadou misionářů. A řadou lidí z křesťanského prostředí. Případ už dlouho sledujeme – já jsem myslel, že se vyřeší daleko rychleji, bohužel se v něm nic výrazně nepohnulo a stav pana Jaška se v posledních dnech výrazně zhoršil,“ uvedl Zdechovský v půlce listopadu s tím, že Jašek nemá přístup k základnímu lékařskému ošetření a že vězení, ve kterém pobývá, je v žalostném stavu. 

„Mají tam velké množství nemocí, je tam nesnesitelně, nedá se tam dýchat. To vězení má být přecpané,“ popsal europoslanec.

Jeho největší obavou je možný trest smrti. „V Súdánu ten lidský život nic neznamená. Může padnout rozsudek, proto všechny organizace bijí na poplach a říkají, že bychom to neměli podcenit,“ řekl Zdechovský. 

Soud se táhne

Soud s Jaškem začal v srpnu a byl již několikrát odročen. Poslední sezení proběhlo v pondělí 21. 11. Rozsudek však opět nepadl a podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové pravděpodobně nepadne ani za týden, kdy má soud pokračování.

Případem Jaška se vedle Zdechovského zabývá český honorární konzul v Chartúmu, ambasáda v Káhiře i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Evropský parlament se za Jaška postavil společnou rezolucí.

Zobrazit celou diskusi