Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Oslavy vzniku státu jsou nejnapjatější za poslední roky

Prezident Miloš Zeman při projevu na 28. října
 (Autor: Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan)
Autor: mib/ČTK - 
28. října 2016
07:49

Česká republika si dnes připomíná vznik státu v nejnapjatější atmosféře za poslední léta. Může za ni spor kolem neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana. Zatímco část představitelů státu se tak zúčastní udělování nejvyšších státních vyznamenání na Pražském hradě, další raději půjdou na shromáždění na Staroměstském náměstí.

Nejvyšší představitelé státu se v pátek nejprve setkají u památníku na Vítkově, kde si připomenou vznik státu i lidi, kteří pro něj položili život. Na Hradčanském náměstí pak budou přísahat noví vojáci a na Hradě budou povýšeni generálové. Mezi nimi budou nejspíš chybět navržení představitelé Vězeňské služby. Zeman je podle médií nepovýší, protože ministr spravedlnosti Robert Pelikán kritizoval prohlášení prezidenta a dalších ústavních činitelů ke vztahům Česka k Číně.

Oslavy každoročně vrcholí udílením vysokých vyznamenání na Pražském hradě. Letos má ocenění získat kolem 30 lidí. Bude mezi nimi nejspíš třeba divadelní režisér a herec Jan Kačer a zpěvák Daniel Hůlka nebo ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček, in memoriam ekonom a politik Valtr Komárek či hrdina druhé světové války Jaroslav Klemeš.



Vyznamenání se ale bude letos udílet i na Staroměstském náměstí – na setkání lidí kritizujících postup Hradu v kauze neocenění Bradyho. Právě ten v centru Prahy převezme Medaili Univerzity Palackého. Na akci slíbili účast dva ministři a další politici. Moderovat by ji měl kandidát na prezidenta Michal Horáček. Zástupci Hradu proto setkání označují za zahájení jeho prezidentské kampaně.

Vlastní připomenutí státního svátku si naplánovala většina rektorů vysokých škol. Kvůli nepozvání rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka na hradní ceremonii odmítli i svou účast a půjdou svátek oslavit k soše T. G. Masaryka na Hradčanské náměstí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 29. října 2016 18:06 )

nemely jiz zasahnou policejni slozky, prezident a PS? napr. BIS nebo v politickem puci jedou tez? dle moho nazoru se jedna o záměry nebo činy mířící proti demokratickým základům, svrchovanosti a územní celistvosti ČR. https://www.bis.cz/cim-se-zabyvame.html https://www.bis.cz/demokracie-a-ustavnost.html

joudajoudovy ( 29. října 2016 11:32 )

kdo jendou zradi, ve prospech svych osobnich vyhod, zradu zopakuje a ma pokriveny moralni kredit. horacek – sbt blokovana osoba. proc asi? http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?display=bysvazek&iregcis=34484&utvar=X.%20S%20SNB kocab - stb, osobni milost od husaka pred zahajenim trestniho rizeni o urazce hlavy statu. nasledovaly opakovane vyjezdy na zapad. divne, ze???? http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?display=byarchiv&aaci=Z-4535&aaru=SEO%20VOS%20FMV mame demokracii a kdo chce, muze se pripojit k petici nebo az pri radnych volbach. republiku si rozvracet nedame.... http://www.petice24.com/brnnska_vyzva http://www.petice24.com/odvolat_hermanna

joudajoudovy ( 28. října 2016 17:55 )

pro havloidy: Demokracie nesmí jít tak daleko, aby se v rodině hlasovalo, kdo je otec. Willy Brandt Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat. Benjamin Franklin Vládnutí v demokracii by bylo výrazně snazší, kdyby člověk nemusel vždy znovu zvítězit ve volbách. Georges Clemenceau Demokracie je vláda tyranů korigovaná novináři. Ralph Waldo Emerson Říká se, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních, které jsme vyzkoušeli. Winston Churchill Svoboda s sebou nese mnoho obtíží a demokracie není dokonalá. Ale nikdy jsme nemuseli postavit zeď, abychom udrželi lidi uvnitř - abychom jim zabránili odejít. John F. Kennedy Hlavním cílem tzv. demokracie se stalo počítati hlavy, ale nedbati mozků. Stanisław Jerzy Lec Tak jako nebudu otrokem, nebudu ani otrokářem. To je moje představa demokracie. Abraham Lincoln Má-li naše demokracie své nedostatky, musíme překonávat ty nedostatky, ale ne překonávat demokracii. Tomáš Garrigue Masaryk

zednik ( 28. října 2016 17:35 )

Včera se lidi vyprdli na skvělou šou Krause , to se nějak nevydařilo co ? Dnes ti samí zombie vyzývají ke strávkám a neklidu. Zachtělo se obč.války těm přeplácený a štědře dotovaným hrdinům ? Stávkovat by lidé mohli, po pracovní době. Takže žádné návštěvy galeriií, divadel, výstav nic... Užerte se se tam sami mezi sebou , vy kavárenští povaleči, roznášející jen nesnášenlivost v národě.

11karel11 ( 28. října 2016 17:16 )

Podporujeme našeho pana prezidenta Zemana..... Pražská kavárna (např. Žantovský, Bartoška, Kocáb, Ruml, Mádl, Kraus, AnčaK, B.Štěpka a další)je nám u ***e. Třeba se poser..., rozvracíte národ odporná pražská sebranko.

Zobrazit celou diskusi