Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidé ucitli mrtvé z dálnice D1: Celkem vzala už 756 životů

Autor: bru/ČTK - 
16. října 2016
17:18

Zhruba 60 lidí se dnes sešlo na tradičním pietním aktu u Památníku D1 u Jihlavy. Na symbolickém hřbitově obětí nehod na nejfrekventovanější tuzemské dálnici přibyl další kříž za 20 lidí, kteří na D1 zemřeli v loňském roce. Pietního aktu se zúčastnili většinou věřící z celého Jihlavska, popsal farář Zdeněk Kozubík.

Setkání se na tomto místě koná pravidelně v období kolem Dušiček. „Jeho smyslem je připomenout ty, kteří zahynuli na silnici. Ať vlastní vinou, nebo vinou druhých,“ řekl Kozubík, který při svém dřívějším působení v Jihlavě patřil k iniciátorům vzniku památníku.

Podle údajů na křížích památníku zemřelo na D1 od roku 1982 do konce minulého roku 756 lidí. „Jména obětí na křížích nejsou, nebylo by to etické. U kříže jsme zapálili svíčku a pomodlili jsme se a zazpívali píseň Blíž k tobě, Bože můj,“ řekl Kozubík.

Loni zemřelo na D1 20 lidí

Loňských 20 mrtvých je podle Kozubíka poměrně dost. V roce 2014 jich bylo 14,“ uvedl Kozubík. V nejtragičtějším období v letech 1992 a 1993 každý rok zahynulo 42 lidí. Postupně počet obětí nehod v posledních letech na vytížené komunikaci klesá. Podle Kozubíka však nikdy nenastane rok, kdy by na dálnici nikdo nezahynul. „V médiích sleduji letošní oběti. Určitě jich bylo více než deset,“ uvedl Kozubík.

Památník obětem nehod byl na dálničním odpočívadle u Pávova otevřen v roce 2006. Dobrovolníci z jihlavské farnosti svatého Jakuba tehdy do země zatloukli tři desítky dřevěných křížů za tři desetiletí provozu na nejstarší české dálnici. Od té doby tam pravidelně kolem Dušiček přibývá jeden zhruba metrový kříž s tabulkou, na níž je počet zemřelých v předchozím roce.

Několik dobrovolníků se stará o opravy a rovnání křížů vyvrácených v zimě a také o sečení trávy; vandalové se tomuto místu zatím vyhýbali. Obecně prospěšná společnost se loni dohodla s Ředitelstvím silnic a dálnic na dalším bezplatném využívání pozemku na osm let. K památníku lze dojet po D1, dojít se tam dá i po cestě z Pávova.

Zobrazit celou diskusi