Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Napouštění bazénů asi zdraží o tisíce korun. Chystá se revoluční účtování vody

Autor: bud - 
14. října 2016
09:39

Napouštění bazénů na českých zahradách by se už brzy mohlo výrazně prodražit. Kvůli nedostatku podzemních vod totiž vodohospodáři připravují zdražení vody pro ty, kteří mají vysokou spotřebu pitné vody. Kdo si tedy v létě napustí bazén nebo vodu v něm vymění, nezaplatí řádově stovky korun jako doposud, ale tisíce. Informuje o tom páteční MF Dnes.

Česko patří v Evropě k zemím s nejvyšším počtem bazénů na obyvatele. Zároveň ale trpí nedostatkem sladkých vod. Už dříve se objevily plány ministerstva životního prostředí na změny účtování vody, které by vodu mnoha domácnostem zdražily. Po protestech ale ministr Richard Brabec (ANO) novinku stáhl, protože nechtěl, aby byla využívána v rámci politického boje.

Nyní se objevuje nový návrh, který by měl s šetřením vody pomoci. Přichází z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, který toto ministerstvo zřizuje. Plán je následující: ve chvíli, kdy domácnost překročí stanovený limit spotřeby vody, se začnou další litry počítat za zvýšenou cenu, podobně jako se třeba v různých cenách účtuje elektřina. A cena dražší vody by mohla být mnohonásobně vyšší.

Návrh cílí na majitele bazénů

„Limit musí být nastaven velkoryse, aby bezpečně pokryl standardní spotřebu všech členů domácností. Plánované opatření je mířeno třeba na ty, kteří si nesmyslně vyměňují třeba dvacet kubíků vody v bazénu,“ řekl ředitel ústavu Mark Rieder deníku MF Dnes. Podobné opatření má dnes již například Izrael, který také trpí nedostatkem vody.

Ministr Brabec tento nápad vnímá jako vhodné řešení pro některé okolní státy, v tuto chvíli však v Česku podobné změny zavádět nechce. „Ministerstvo životního prostředí ani současná vláda žádné takové opatření do naší legislativy nepřipravuje. Je to opatření, o kterém víme, že funguje v jiných zemích. To, že výzkumný ústav zkoumá různé modely aplikace, což je jeho práce, ale neznamená, že něco takového hodláme zavádět i u nás,“ řekla Blesk.cz mluvčí rezortu Petra Roubíčková. 

V Česku dnes platí, že cena vody je stále stejná nezávisle na spotřebě. Pokud by se zavedla cenová pásma, mohlo by se napouštění větších bazénů výrazně prodražit, a to v závislosti na nastavené ceně klidně až o tisíce korun. Limit spotřeby by podle prvních plánů mohl platit pro každý den. V současné době je možné omezit plýtvání vodou v případě sucha, někteří lidé to ale nedodržují.

Ústav nyní chce oslovit vodárenské společnosti, aby na menším okresním městě v praxi vyzkoušely, jestli by tento nápad mohl fungovat. V hledáčku jsou například obce středního Posázaví či jižní Moravy. „Hledáme první lokalitu, kde by do toho byli ochotni jít,“ řekl Rieder.

e.44 ( 14. října 2016 22:51 )

Neskutečnej žvást. Cena vody je a ne že není závislá na spotřebě. A cenu neurčuje stát, určuje jí dodavatel. V současnosti je cena za kubík v neuvěřitelném rozpětí zhruba od 40,- do 120,-. A nejlevnější je tam, kde je nejvyšší spotřeba. Kde je nízká, dodavatelé zdražují. Jsem skutečně zvědavá na to, jak budou politici soukromým dodavatelům diktovat ceny =D Ono to ze všeho nejvíc vypadá jako předvolební žvást na získání hlasů od blbců užírajících se závistí, že se na bazén nezmohli

djaba ( 14. října 2016 21:49 )

Vodní efekt opět v akci .Šetřte lidé a budete platit ještě více .Kdo šetří ,platí za tři .

tgbg ( 14. října 2016 15:44 )

Jenom ať vodu pro bazénáře zdraží. Strašně se u nás pitnou vodou plýtvá!!!!

zednik ( 14. října 2016 13:38 )

Bazénama to asi nebude. Sice starší tabulka, ale asi se to moc nezměnilo, lidé vodou šetří. Spotřeba na osobu a den je jen o něco málo vyšší než po II.válce. http://www.suez-env.cz/cs/co-chcete-vedet-o-vode/informace-spotrebitelum-vody/spotreba-vody A tady je vidět, že stoupá vše, krom té spotřeby http://www.cenyenergie.cz/proc-platime-za-vodu-stale-vic-kdyz-jeji-spotreba-klesa/#/promo-ele

aIIahakbar ( 14. října 2016 12:07 )

Volal jsi mne?

Zobrazit celou diskusi