Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Voda zdraží a odnesou to domácnosti.“ Expert: Brabec nahrál vodárnám na smeč

Autor: Zuzana Štíchová - 
23. června 2016
07:49

Ministerstvo životního prostředí chce v novele vodního zákona postupně zvedat cenu podzemní vody. Podle šéfa resortu Richarda Brabce (ANO) to bude mít ale na jednotlivce dopad maximálně 40 korun ročně. Otázkou ale bude, jak se zachovají vodohospodářské společnosti. „Využijí toho a zdraží mnohem více,“ má jasno ekonom a poradce obcí Radek Novotný.

„Obávám se, že voda zdraží. Ministerstvo krásně nahrálo soukromým firmám na smeč. Budou říkat 'stát nám zdražil vodu, my musíme zdražit taky'. A jak spotřebitel pozná, jestli se skutečně zdražuje proto, že se zvedl poplatek, aby byl ona investice, nebo proto, že chce koncern více vydělat? On tomu nerozumí a poporavdě tomu často nerozumí ani politici, kteří o tom rozhodují,“ upozorňuje na rizika Radek Novotný, ekonom, který se problematice vodního hospodářství věnuje dlouhodobě.

Ministerstvo životního prostředí v čele s Richardem Brabcem (ANO) tak může mít pravdu, když říká, že zdražení bude max. 40 korun ročně na jednoho člověka, a to v místech, která jsou závislá na podzemní vodě. Přesto bude konečné zdražení pravděpodobně daleko vyšší.

„To zdražování nesouvisí s poplatkem státu. Zatímco stát zvyšoval poplatek za povrchovou vodu o desetníky ročně, tak cena vodného rostla o desítky procent. To nedělá stát. Ten tam má poplatek a má tam DPH. Z ceny vodného a stočného je to asi dvacetina,“ hájí se Brabec. Sám ale připouští, že výraznější zdražení přijít může.

„Je možné, že se někdo bude snažit využít toho zvýšení ceny podzemní vody a hledat nějaký instrument… To je potřeba hlídat a to je úkol regulátora,“ přiznal Brabec pro Blesk.cz. Případné dopady tak nebude muset řešit on, ale ministerstvo zemědělství, tedy Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Regulace funguje jen na papíře, v praxi ne

V praxi ale regulace silně pokulhává. Funkční je jen tam, kde je prioritou veřejný zájem a ne zisky, a to není ani v polovině republiky. „Veškeré náklady, ať už je zvedne koncern nebo stát, zaplatí spotřebitelé. Stát se snaží nějakou formou zajistit zdroje na obnovu infrastruktury tím, že zvedne poplatek za podzemní vody. Tím dostane do státní kasy více peněz, což je pravda a může je reinvestovat,“ míní Novotný, který tak na jednu stranu chápe počínání ministra Brabce.

„Ale regulace je dnes nastavená na model, že prioritou provozovatelů je udržet peníze v tom odvětví. Bohužel v okamžiku, kdy jsme mezi lidi a ty trubky nainstalovali soukromé provozovatele, jejichž priorita je zisk, tak jsme se dostali do stavu, že je regulace nefunkční. Ona legislativně vypadá, že funguje, ale reálně ne,“ argumentuje ekonom s tím, že je třeba, aby obce získaly kontrolu nad vodou zpět.

Vše o zdražování vody čtěte ZDE

S tím souhlasí i Brabec, který privatizaci vodáren označil za jednu ze tří největších hloupostí, kterou český stát kdy udělal. „Garantuji, že pokud ten zvýšený poplatek projde, a určitě o tom ještě bude debata, a bude možná nakonec nižší, tak každý milion půjde zase zpět do obcí a měst. Na budování studní, nových zdrojů pitné vody a její čištění. Určitě to neodteče někam ven,“ slíbil ministr životního prostředí.

Neoprávnění vodohospodáři? Třeba v Praze

Právě únik peněz, které vodohospodářské firmy získaly v Česku, do zahraničí, je zřejmě vůbec největším problémem. Jde o důsledek privatizace z 90. let, kdy stát rozprodal dohled nad touto strategickou surovinou soukromým firmám. V několika městech to ale podle Novotného bylo protizákonně.

„Cesta je převzít zpět správu tam, kde to bylo protiprávně zavedeno. Jako to udělali ve Francii. U nás by se to týkalo jednoznačně Zlína, podle mého názoru to proběhlo také v Kladně, Mělníku a s velkou pravděpodobností taktéž v Praze. Tam odteklo řádově 7 miliard od doby privatizace do zahraničí a do trubek se neinvestovala ani koruna. Nebo možná nějaké minimum,“ míní Novotný, který machinace v Praze zdokumentoval na svém portálu Pravda o vodě.

Dělení zisků z ceny vody v Praze. Soukromá vodohospodářská společnost vydělala už přes 6 miliard korun, městská PVS jen zlomek. Dělení zisků z ceny vody v Praze. Soukromá vodohospodářská společnost vydělala už přes 6 miliard korun, městská PVS jen zlomek. | Pravda o vodě

Pražští zastupitelé byli podle něj podvedeni a nevěděli, že podepisují firmě Veolia prodloužení smlouvy o 15 let. „Je třeba, aby obce získaly kontrolu nad vodou a obchodem s vodou zpět,“ uzavřel ekonom.

ridic ( 23. června 2016 19:59 )

Chtelo by to prazskou defenestraci, mozna by se naslo dost lidi, kteri by pod okna sli drzet vidle.

ridic ( 23. června 2016 19:56 )

Aspon vidite, jak to s nami mysli ANO. Zdrazuji stejne jako ti pred nimi. A vetsi blbci nez v teto zemi nejsou, nasi vodu nam prodavaji Francouzi, takovych absurdit a svinaren je v teto zemi mnoho. A Babis ten s tim nic neudela taky, mozna jedine kdyz by to mohl shrabnout ON do sveho imperia. To i ten vul ma vic rozumu nez ta vláda.

dzery ( 23. června 2016 15:46 )

Nechte ho blejt on za to nemůže.

zadnice ( 23. června 2016 15:03 )

Brabec není pták, ale vůl! Naše "vlády" vždy "vymyslí" opatření a to ZDRAŽOVÁNÍ čehokoliv a je to "odborně" vyřešeno!!!

janinax ( 23. června 2016 11:45 )

To je zajímavé,stále se mluví o tom že je nedostatek vody,že se bude zdražovat, lidé mají zakázáno napouštění bazenů na zahradách ale že se stále v zimě nesmyslně zasněžuje na horách tak to je v pohodě,to je vody koukám dost co!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi