Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj se suchem v překladu: „Skrytá daň“ za vodu zasáhne seniory a mladé rodiny

Autor: ČTK, bud - 
16. června 2016
10:10

Rodiny v některých regionech by se měly připravit na výrazné zdražení pitné vody. Ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO) totiž v rámci boje se suchem připravil zákon, který během šesti let zvedne poplatky za čerpání podzemní vody na trojnásobek. Vládní ČSSD upozornila, že chystané opatření v podstatě zavádí „skrytou daň“ za vodu, která zasáhne hlavně seniory a rodiny s dětmi.

Až o třetinu více by za vodu mohly platit domácnosti na Olomoucku, Brněnsku nebo Královéhradecku. V těchto regionech jsou totiž k čerpání využívány převážně podzemní zdroje vody a chystané změny ministerstva životního prostředí by se tak na ceně mohly promítnout nejvíce.

Naproti tomu oblasti, kde je využívána voda hlavně z přehrad, tedy hlavně Ostravsko, Liberecko, Českobudějovicko nebo Praha, by zvýšení cen nemuselo zasáhnout tolik. Znatelné zvýšení by však mohlo být i v dalších částech republiky, kde se voda čerpá „půl na půl“.

„V návrhu, který by měl jít brzy do vlády, a po debatách s řadou subjektů jsme navrhli, že finálně by cena podzemní vody měla postupně od roku 2018 růst o korunu ročně až na šest korun na kubík v roce 2022,“ řekl ministr Brabec. Argumentuje tím, že tyto poplatky se od roku 2002 nezměnily a odběratele tak nic nemotivuje vodou šetřit.

Sucho z dronu: Podívejte se, jak loni sucho potrápilo Česko:

Video  Dron video: Proletěli jsme se nad vyschlou řekou Labe.  - David Malík, Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Až 200 korun navíc

V praxi by tak domácnosti mohly za vodu zaplatit až o třetinu více. „Odhadujeme, že zdražení do roku 2022 bude 18 korun ročně, pokud odběratel používá napůl podzemní a povrchovou vodu, a 35 korun ročně, tedy maximálně 212 korun v úhrnu za celé šestileté období a osobu při výrobě pitné vody pouze z poodzemní vody,“ vysvětlila Blesk.cz mluvčí resortu Petra Roubíčková. Podle ní jde pouze o srovnání cen podzemní a povrchové vody a ministerstvo nemůže ovlivnit skutečnost, že to vodohospodářské firmy promítnou do ceny.

Sucho z dronu: Podívejte se, jak loni sucho potrápilo Česko:

Video  Exkluzivní dron video z Orlíku: Hladina klesla o sedm metrů.  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...
Záměr zvýšit poplatky za podzemní vodu kritizuje vládní ČSSD, podle které ministr Brabec v tajnosti připravuje skrytou daň na vodu. „Je jasné, že zdražení pitné vody pocítí všechny domácnosti. Nejvíce ale dopadne na domácnosti s nízkými příjmy, na seniory a na rodiny s dětmi,“ upozornil stranický poslanec Ladislav Velebný. Podle něj programové prohlášení vlády hovoří pouze o podpoře opatření na zadržování vody v krajině, nikoli o zdražování pitné vody.

Video se připravuje ...
Další videa