Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko plýtvá pitnou vodou, míní odborník. Ministerstvo: Zásob máme dost

Autor: mib - 
14. srpna 2016
06:15

Česká republika je v zásobách sladké vody na obyvatele třetí nejhorší v Evropě. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že to tak bylo vždy, protože do republiky nepřitéká žádný větší tok a jsme takzvanou střechou Evropy. Podle rezortu ministra Richarda Brabce (ANO) může Česko nicméně pracovat se srážkovou vodou, proto připravuje dotační program na její sběr. Odborník Tomáš Pártl upozorňuje, že se pitnou vodou dlouhodobě plýtvá. To ale ministerstvo odmítá.

„Od státu dostanou lidé dotaci na odchyt dešťové vody. Řeší se relativně špinavá dešťová voda, která se nedá použít na všechno. Úspory by se přitom daly nastavit na padesát procent vody pitné,“ řekl pro Blesk.cz Pártl. Ten zastupuje soukromou firmu, která se zaměřuje na prodej tzv. šetřičů vody. Vládě poslali v polovině července dopis s výzvou, kde hodnotí situaci kolem vody v ČR jako kritickou, nabízí řešení a spolupráci.

Státní podnik Povodí Moravy zmínil, že malé vodní zásoby plní svůj účel v případě krátkodobého sucha. Tedy v době, kdy naprší v řádu dnů. Upozorňuje ale na riziko období, kdy bude sucho v krajině převládat dlouhodobě.

„V případě sucha trvajícího v řádech týdnů a měsíců nejsou ve vztahu k zásobení vodou malé nádrže efektivní, protože nedokážou akumulovat dostatečné množství vody. Retenční nádrže na dešťovou vodu zachytí srážky jen v období deště v množství, které naprší. Je ale potřeba přemýšlet nad komplexním řešením, tedy nad vytvořením takových zásob vody, které dokáží dlouhodobě zajistit odběry vody do domácností, pro zemědělce i pro průmysl,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Babiš: Ať si spotřebitelé rozhodnou sami, s kým ušetří

Na výzvu už zareagoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Úlohou státu je zajistit, aby lidé měli pro své základní potřeby přístup k dostatečnému množství vody. Oceňuji výhody šetřičů, které nabízí vaše společnost, ale na trhu je na výběr z velkého množství technologií a zařízení řešících úsporu vody. Je na odpovědnosti každého odběratele, aby zvážil, zda s vodou nakládá hospodárně (…) Za této situace je plně na rozhodnutí spotřebitele, zda zvolí řešení nabízené vámi nebo z nabídky vaší konkurence,“ zareagoval Babiš.

„Dostupnost zásob sladké vody je v České republice dána přírodními podmínkami. Jsme proto téměř zcela závislí na dešťových srážkách a voda, která zde naprší, odteče – odtud výraz ,střecha Evropy‘. Proto je nezbytné ji zadržet v krajině a následně s ní efektivně hospodařit,“ řekla pro Blesk.cz Markéta Ježková, mluvčí ministerstva zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Podle Ježkové je nezbytné přistupovat k hospodaření s vodou komplexně. „Za důležité považujeme mimo jiné změnu přístupu k hospodaření na zemědělské a lesnické půdě, abychom vodu dokázali lépe zadržet v půdním profilu. S tím rovněž souvisí závlahové systémy, údržba melioračních systémů (systémy ke zlepšování úrodnosti půdy, pozn. redakce) nebo zadržování vody v krajině pomocí rybníků a vodních nádrží,“ uvedla Ježková.

Konec vodního blahobytu v Čechách?

Rezort životního prostředí s ministerstvem zemědělství souhlasí a dodává, že hospodaření s dešťovkou je „jedním ze střípků celé mozaiky“ v opatřeních, která připravuje v boji se suchem. „Retenční nádrže slouží k zachycování vody primárně z okapů, slouží k jejímu uskladnění v požadované kvalitě a k následnému využití v domácnosti, zejména na zalévání zahrady nebo i ke splachování, kde tak šetří využívání pitné vody,“ uvedl Brabcův rezort.

Podle ministerstva skončilo období vodního blahobytu a lidé musí přestat zalévat záchod či zahrady pitnou vodou. „Instalací nádrže není nijak ohrožena schopnost vody se přirozeně vsakovat. Dalším účinným opatřením je zachycování vody a její odpar pomocí zelených střech, které hodláme také podporovat,“ uvádí.

Pártl přesto upozorňuje, že podobná opatření nebudou stačit, protože lidé spotřebují okolo sto litrů pitné vody denně. Šetření by spotřebu snížilo na polovinu.

Lidé s vodou nešetří

Podle Povodní Moravy hledají soukromé firmy i ministerstva řešení, jak šetrně nakládat s vodou, a takové kroky vítají. Řešení by mělo být ale komplexní. „Jde o to, aby se vytvořil konsensus a lidi s tou vodou začali nakládat hospodárně, než aby se hádali, které opatření je horší nebo lepší. Jako vodohospodáři obecně vyzýváme k šetrnému nakládání s vodou. A jako smysluplné vnímáme každé opatření, které k tomuto povede,“ podotkl Chmelař.

Podle zástupce Povodí Moravy je cílem zabezpečit dostatek vody pro zásobování obyvatel, zemědělců, průmyslu a dalších odvětví. „K tomu je potřeba přijmout všechna racionální opatření, která to umožní, nikoliv pouze jedno, či druhé,“ uzavřel.

 

e.44 ( 14. srpna 2016 19:27 )

Sleva byla jednou při místním zvýšení spotřeby (asi 20 bazénů v jednom roce)a od té doby se na rozdíl od míst s nízkou spotřebou nezdražuje.

uzjsemtudlouho ( 14. srpna 2016 15:50 )

Nějak jsem si nepovšiml, že by se u nás plýtvalo půdou. Spíše naopak. Polnosti jsou rok co rok vysávány na živiny náročnými plodinami. Kdy jsem viděl naposledy ladem ležet pole aby přirozeně nabralo sílu už si ani nevzpomínám. A ta spousta luk, co zmizela na úkor polí .....

e.44 ( 14. srpna 2016 15:42 )

Jo? Ty někoho takovýho znáš? Já ne. Já za vodu(bez šetření) i s napouštěním bazénu 3x9x1,5m teď platím stejně jako když jsem před tím šetřila a ještě neměla bazén, to jako příklad výše napsaného. A lidi si to dokážou spočítat. Prostě nešetřej, jelikož se jim to nevyplatí a spousta jich na to nemá, je hodně těch, co počítaj každou korunu a nemůžou si zdražení kvůli nízkému odběru dovolit. Pokud by stát odběratelům zaručil stejnou cenu za jednotku bez ohledu na odebrané množství a vodárenským firmám vyrovnával ztráty, lidi by měli důvod šetřit a stát by to stálo míň než ty bejkárny, co teď papaláši vymešlej.

e.44 ( 14. srpna 2016 14:11 )

Zásadním problémem, který lidi odrazuje od jakéhokoliv šetření je to, že při nižším odběru(nejen vody)stoupnou ceny za jednotku jako důsledek nižších tržeb dodavatele. A to se pak lidem šetřit nechce, když je to ve výsledku vyjde dráž.

marti33 ( 14. srpna 2016 08:25 )

V Czesku se plýtvá i půdou a to od roku 89 kdy se k moci dostali lidovci a pseudopravice řízená z Usa. Američtí poradci na ministerstvech si myslí, že tu máme prerie jak oni, tak je to v pohodě.

Zobrazit celou diskusi