Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další problém dálnice D8: Hýbe se podloží. V termínu ji možná neotevřou

Autor: ČTK, Mii - 
11. října 2016
14:36

Na rozestavěné dálnici D8 se objevily další problémy se stabilitou podloží. Konkrétně jde o úsek nedaleko Prackovic nad Labem, který sousedí s úsekem, na němž se už v minulosti sesul svah. Pokud budou problémy ohrožovat dopravu, bude posunut termín otevření dálnice. Původně byl stanoven na 17. prosince. Na úterním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

„Nepustíme tam nikoho, pokud by ta dálnice nebyla stoprocentně spolehlivá,“ uvedl Ťok. Bezpečnost provozu je podle ministra důležitější než slibovaný termín. Přesto ale úřad zatím s otevřením dálnice v prosinci počítá. S Ředitelstvím silnic a dálnic nyní pracuje na vyřešení problému.

Video z dronu: Podívejte se nad nedostavěnou dálnici D8 z výšky

Video  Dron proletěl nad nedostavěnou dálnicí D8: Takhle odklízejí její zával  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Dálnice D8 z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa se s nestabilitou podloží potýká dlouhodobě. V červenci 2013 se po silných deštích utrhl svah u Litochovic na Litoměřicku. Sesuv zavalil rozestavěný úsek dálnice asi v délce 200 metrů a značně poškodil i nedalekou železniční trať. Podle ministerstva dopravy může za sesuv nedaleký kamenolom, správci silnic a železnic už jeho majitele, společnost Kámen Zbraslav, žalovali o uhrazení zhruba miliardové škody. Společnost svoji vinu odmítla.

Zobrazit celou diskusi