Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hodinové manžely stát neomezí. Rozdává jim ale pokuty jako na běžícím páse

Autor: tmp - 
7. října 2016
08:52

Přes ministerstvo průmyslu a obchodu neprošel návrh, který omezoval práci tzv. hodinových manželů. Živnostníci si stěžují, že jim kutilové berou „kšefty“ a navíc kvůli nedostatečné kvalifikaci nepracují kvalitně. Ministerstvo se ale dušuje: kutily kontrolujeme a porušení zákona trestáme. Informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu.

S požadavkem omezit hodinové manžele přišla Asociace malých a středních podniků, podle které by měli hodinoví manželé pouze vypomáhat v domácnosti – sekat trávu, čistit koberce a maximálně vyměnit žárovku. Rozvody elektřiny nebo malba pokojů pak chtěla asociace nechat na živnostníky.

Nejen že živnostníkům berou práci, ale často navíc pracují nekvalitně. A mohou podvádět při stanovování cen i při placení daní,“ vysvětloval tehdy šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Jenže ministerští úředníci podobné obavy nesdíleli.

„Zástupce Asociace malých a středních podniků v připomínkovém řízení k novele živnostenského zákona upozorňoval, že hodinoví manželé mohou nelegálně podnikat, podle nás je ale současná právní úprava dostatečná,“ vysvětlil mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba. „Živnostníci nakonec na naše argumenty přistoupili a na připomínce netrvali. Takzvané hodinové manžely tak žádné změny nečekají,“ dodal.

Kontroly už probíhají

Ministerstvo ale zároveň varuje všechny potenciální nepoctivce – vaše oprávnění budeme kontrolovat. Pokud tedy bude chtít hodinový manžel vykonávat stejnou práci jako klasický řemeslník, bude si muset obstarat živnostenský list. A kontroly už mají i konkrétní výsledky. „Jen za první tři měsíce letošního roku jsme odhalili 68 případů nelegálního podnikání a rozdali jsme pokuty ve výši 690 tisíc korun,“ doplnil Kotrba.  

Asociace malých a středních podniků chtěla mimo jiné přesně definovat, co přesně mohou a nemohou hodinoví manželé dělat. Zákonné vymezení řady živností totiž podle ní není dokonalé, čehož využívají právě kutilové. Podle samotných hodinových manželů by ale složitější definicí v praxi vznikaly problémy.



dandova ( 8. října 2016 19:59 )

santini ( 7. října 2016 09:58 )

Naprosto přesně.Jen bych se vsadila,že jste ještě na něco zapomněl. Na Babiše málo

zednik ( 7. října 2016 09:24 )

Mám to samé . Rozdíl v nabídkové ceně dělá 65% a nikdo ho neumí zdůvodnit.

snehulak ( 7. října 2016 08:58 )

Ony jsou při stanovování cen nějaké předpisy, pane ŠéfAsocionáři? A proč mi potom jedna firma předloží návrh montáže té samé klimatizace za 3800,- a jiná za 7000,- ? To už nehovořím o obchodních cenách, což ale je problém řemeslníků jen když mámě nakupují zásoby.

Zobrazit celou diskusi