Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Místo experta najmout souseda? Češi jsou pro, řemeslníci před amatéry varují

Autor: ula - 
21. srpna 2016
07:40

V Česku vedle ubytování, aut nebo spolujízdy funguje další druh sdílené ekonomiky. Lidé si nabízejí vzájemnou výpomoc v domácnosti. Vše probíhá přes specializované portály a uživatelé se mohou vzájemně dohodnout například na drobných instalatérských nebo stavebních pracích, úklidu, údržbě zahrady či IT výpomoci. Provozovatelé portálů potvrzují rostoucí zájem o tyto služby, vyučení řemeslníci k nim mají ale značné výhrady.

Tento způsob sdílené ekonomiky nabízí pomoc při hledání řemeslníků či řešení jiných potřeb v domácnosti. „Lidé u nás nejvíce hledají řemeslné a úklidové práce, pak různé IT práce, jako je pomoc s nastavením televize, počítače, dále pak práce na zahradě nebo pomoc se stěhováním,“ řekl Blesk.cz Karel Mařík, spoluzakladatel projektu Mikropráce.

„U nás nejvíce lidé vyhledávají pomoc s montáží a skládáním nábytku, pak se poptávají po instalatérských a drobných stavebních pracích a také se poptávají po práci s vrtačkou,“ uvedl Lukáš Novák, spoluzakladatel služby SuperSoused.cz.

Smontování hračky nebo dort se Spidermanem

Co se týká pohlaví – podle Maříka chce většina žen pomoci s IT (70 %), rovněž žádají o výpomoc v okolí domu či na zahradě. „S montáží nábytku si neumí poradit hlavně muži, ženy si naopak nezvládají poradit s instalatérskými pracemi nebo s vrtáním,“ popsal zkušenosti Novák.

Čas od času se objeví i různé kuriózní požadavky: „Jedna maminka si nechala pomocí našeho serveru složit elektronické autíčko pro svého syna, jeden z řemeslníků dělal rozhodčího ve fotbale nebo tu byla poptávka po upečení dortu ve tvaru Spidermana,“ přibližuje různé zájmy Čechů Mařík.

O půlku levnější?

Zástupci serverů se shodují na tom, že pokud si tímto způsobem vyhledáte pomocníka do domácnosti, ušetříte až 40 % ceny živnostníka. „Průměrná úspora je u řemeslných prací přibližně 50 % ve srovnání s tím, kdyby lidé využili služeb specializované firmy,“ uvádí Novák.

Řemeslníci: Pokud není vyžadovaná způsobilost, je to v pořádku

Výhrady k podobným druhům prací mají ovšem vyučení řemeslníci a živnostníci. „Pokud se jedná o drobnou vzájemnou výpomoc, je to naprosto v pořádku,“ napsal Blesk.cz Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, a dodal: „Musí se ale jednat o práci, kde není vyžadována odborná způsobilost a jedná se o drobné zakázky. Pokud je to už za úplatu a nejedná se o padesát korun na pivo, pak to musí být na živnostenský list.“ 

Na otázku, zda jsou tyto nabídky cenově výhodnější než u odborníků, Havlíček namítá: „Na první pohled to tak může vypadat. Pokud někdo dělá již větší zakázky, nemá kvalifikaci a pracuje bez dokladu, pak to levnější je, ale to už je nezákonná práce a to rozhodně podporovat nebudeme.“

Asociace hlavně varuje před špatně odvedenou prací, která se vám ve výsledku může pěkně prodražit. Podle Havlíčka by neměli lidé rezignovat na kvalifikaci. Na druhou stranu asociace připouští, že chybují i kvalitní řemeslníci. „To ale nezlepšíme tím, že dáme zelenou všem hodinovým manželům. Je třeba podporovat zdokonalování řemeslníků, kteří jsou na svou práci hrdí a ctí určité tradice.“ Proto se asociace snaží zavádět dílny ve školách nebo podporuje profesní spolky. 

Pár zásad, pokud si vybíráte pomocníka do domácnosti:

  • Vyhledávejte pouze na prověřených serverech s určitou minulostí
  • Každý takový server by měl mít u těch, kteří práci nabízejí, hodnocení
  • Hodnocení a zkušenosti ostatních si řádně pročtěte
  • Vybírejte si řemeslníka jen na takové práce, na které není nutná kvalifikace. Položit podlahu by vám měl odborník, posekat trávník zvládne skutečně i váš soused. 

lesnismes ( 21. srpna 2016 12:28 )

Jo panove remeslnici ,taxikari,konkurence je prirozena soucast zdrave ekonomiky.Specialne v oborech ktere muze v klidu zvladnou skoro uplne kazdy(ridic,zednik ci malir).Takze klid a nizsi ceny mohou situaci trochu napravit ,"panove od fochu".

e.44 ( 21. srpna 2016 12:05 )

Na větší zakázku prověřenej řemeslník, na menší rychlovku kamarád o kterém člověk ví že umí, případně někdo, koho člověku někdo doporučí. Jen ne hodinového manžela. Jsou to předražení nafoukaní šmejdi, co se tvářej, že zvládaj devatero řemesel ale ve skutečnosti nezvláj pořádně ani jedno.

kapturek ( 21. srpna 2016 11:31 )

v prvni rade nejaka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ? neznam jedineho zivnostnika ktera by tato asociace zastupovala, beztak to je jen takova moderni neziskovka, hovno delat -brat hodne penez, a to ze potrebuju kvalitniho remeslnika ? toho se dneska tezko hleda, dneska je u remeslniku bezne ze dneska dela topeni ale protoze je levy a nema kseft tak zitra opravuje pocitace, tak jakepak remeslnik, v tomhle pripade je nekdy lepsi nejaky ten hodinovy manzel ktery to co je treba udela lip nez radoby remeslnik

ivoadler ( 21. srpna 2016 11:11 )

Naše učňovské školství umírá na úbytě. Všichni budeme pracovat s počítači, v PR nebo obchodě. Za této situace jdou do popředí kutilové. I já se na ně obracím. Řemeslník, pokud přijde, chce stovku za hodinu za pouhé vytáhnutí rukou z kapes. A to je ještě málo.

cotonice ( 21. srpna 2016 11:06 )

My ještě máme nějaké dobré řemeslníky ? Pokud jsou je jim mezi 50 a 60 lety. Toto je výsledek našich polistopadových vlád - každý primitiv má maturitu i když neumí vlastní jazyk a trojčlenka je nepřekonatelný problém ! Ministryně školství zase jen žvaní a důležité problémy neřeší. Pokud vymřou dobří řemeslníci - opravdoví mistři svého oboru - tak ty mladé to už nikdo nenaučí. Já kašlu na to jestli má pokrývač maturitu , já chci ,aby mi střechou neteklo do baráku. Paní ministryně začněte myslet hlavou, a to velmi rychle!

Zobrazit celou diskusi