Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řemeslníky štvou hodinoví manželé, berou jim práci. Stát je „srovná“

Autor: Michaela Bezvodová - 
5. srpna 2016
05:15

Alan D. dělá hodinového manžela. Za jeden pracovní den stihne posekat zahradu, vyměnit kohoutky, navrtat poličky i vymalovat. Řemeslníci, kteří studují jen na jeden obor, se bouří. Hodinoví manželé jim berou práci, ne za stejných podmínek. A mají podporu vlády i Asociace malých a středních podniků. Předseda představenstva asociace Karel Havlíček očekává, že do konce roku vejde v platnost novela zákona, která podnikání hodinových manželů upraví. 

„Nejde nám o to, potírat hodinové manžely, nicméně práci mohou dělat pouze v režimu tzv. živnosti volné, pokud nemají řemeslné oprávnění. Pokud má někdo vystudovaný určitý učňovský obor, má živnostenský list na určitou řemeslnou nebo vázanou živnost, tak ho to stálo spoustu úsilí času i peněz. Ten, kdo výuční list nemá, neměl by práci vykonávat, to je nelegální. Nemluvě o tom, že to může být nebezpečné a otázkou je i kvalita vykonané práce,“ řekl předseda představenstva Asociace malých a středních živnostníků Karel Havlíček pro Blesk.cz s tím, že na trhu nejsou rovné podmínky.

Alan si nemyslí, že bere řemeslníkům práci. Podle něj bere víc menších zakázek, o které není u řemeslníků zájem. A že někdo opraví víc rozbitých nebo porouchaných přístrojů najednou a k tomu poseče zahradu, lidé prý vítají. „S řemeslníky se potkávám, potkal jsem se s jedním plynařem a vodařem, co to vítá. Pro řemeslníky často není kšeft vyměnit kohoutek nebo dotáhnout zásuvky a neberou je. Jdou po větších zakázkách,“ řekl Alan pro Blesk.cz.

Ten se vyučil elektrikářem, ale za život se naučil více řemesel. Dělal údržbu restaurací i benzinové pumpy, ale také rybáře. Podle svých slov dělá vše „od deseti řemesel“. Opravuje, seče zahrady, opraví boiler nebo vymaluje.



To je ale podle Havlíčka problém. „Můžete třeba říct, že vám hodinový manžel vymaloval pěkně, ale už nevidíte, jakou má spotřebu materiálu a nevidíte, že kvůli tomu může mít třeba dvojnásobnou cenu na rozdíl od kvalifikovaného řemeslníka, a zaplatíte víc,“ řekl.

„Nemůžeme principielně rezignovat na kvalifikace, to bychom mohli říct, že nám bude pečovat o zuby sestřička zubaře, protože doktor má na dva měsíce plno. Nemůžeme ospravedlňovat, že je málo řemeslníků. Řidičům autobusu taky nestačí jen řidičák na auto,“ dodal.

Alan je schopen za den stihnout víc drobných úkolů, jako umytí oken, dotáhnutí zásuvek nebo kohoutků. Každý den dělá něco jiného, co ho baví. Do velkých zakázek by se nehrnul. „Nevím, jak fungují jiní manželé na hodinové bázi, ale když někdo bude chtít udělat vodu v novostavbě, tak se do toho nepoženu, protože to neumím a nebude mě to bavit,“ vysvětlil s tím, že od lidí slyší, že na malé zakázky nemohou nikoho sehnat.

Rovné podmínky ještě letos

Havlíček upřesnil, že jde také o bezpečnost. Dvacet procent odborné činnosti dělají hodinoví manželé. V případě, kdyby někdo z nevyučených opravil elektřinu, bude to podle něj problém, který může špatně skončit. Zákazníkům tedy doporučuje kontrolovat kvalifikaci najatých opravářů. Mnohdy to nedělají ani oficiální kontroly, většinou zkontrolují pouze daňové doklady. Havlíček upozornil, že není možné, aby hodinoví manželé vykonávali činnost, na kterou nemají živnostenský list.

V lepším případě mají živnost volnou a dělají aktivity v živnosti volné, pak je to naprosto v pořádku. Horší je, pokud má živnost volnou, a dělá řemeslné aktivity. Zajímalo by mě, jak si to píše do daňového dokladu. Nejhorší varianta je, když někdo nemá vůbec žádnou živnost. Po večerech chodí jako fyzická osoba a aktivitu nevykazuje, jen inkasuje. Nemá oprávnění ani živnost, ani účetnictví. To už je podvod,“ uzavřel Havlíček.

Nový živnostenský zákon

Asociace malých a středních živnostníků spolupracuje s ministerstvem průmyslu a obchodu. Připomínky k novele živnostenského zákona se budou uzavírat ke konci srpna, ke konci roku by mohla vstoupit v platnost. Podle Havlíčka novela vnese řád mezi „řemeslný chaos“, nebude to ale nic radikálního, pouze chtějí specifikovat, co nastane, když někdo bude vykonávat ve volné činnosti práce řemeslné.

Velké změny se chystají pro rok 2017. Přijde větší novela nebo úplně nový živnostenský zákon. Dotkne se i dalších oborů, protože stávající podoba neodráží podmínky, které průmysl i obchod vyžadují.

manazerka50 ( 25. ledna 2018 18:37 )

Ahoj! Tak je rok 2018 a hodinoví manželé jsou stále žádanější Prostě je asi málo řemeslníků, tak ještě jednou odkaz https://www.freelance-market.cz/c/ŘEMESLN%C3%ADK, kdyby někdo někoho z nich potřeboval. A nebo se sám chtěl zaregistrovat, protože zakázek by bylo asi hodně.

manazerka50 ( 6. října 2016 14:40 )

Hodně lidí hledá hodinové manžele, protože udělají všechno najednou a rádi. Dají se najít i na http://www.freelance-market.cz/c/%C5%98emesln%C3%ADk-hodinov%C3%BD%20man%C5%BEel, je tam i srovnání hodinových sazeb.

e.44 ( 5. srpna 2016 15:37 )

Docela by mě zajímalo, kolik z těch co se tu hodinových manželů zastávaj a prskaj na Havlíčka, má s kvalitou práce takového hodinového manžela osobní zkušenost. Já tu zkušenost mám. Bohužel. V kuchyni mi z linky spadnul hmoždíř tak blbě, že mi rozflákal dvě dlaždice. Neměla jsem čas ani náladu to spravit sama a chyběl mi nějaký matriál, tak jsem si řekla, že to s "hodinovým" zkusím. Sehnat ho nebyl problém, to je fakt, ovšem i poslední klad. Sdělila jsem mu o co jde, že náhradní dlaždice mám, mám i spárovací hmotu a penetraci, jen je potřeba koupit, vzhledem k podlahovému topení, vhodné flexibilní lepidlo. Přijel o půl hodiny pozdějc. S výmluvou že dělá jen s vlastním materiálem přivez spárovku, penetraci (samozřejmě s tím, že mu to zaplatím) a ..... špatné lepidlo. Cestu na nákup toho správného mi hodlal taky zaúčtovat, ale když viděl jak se tvářím na to že bych měla platit za jeho chybu, rozmyslel si to. Pak začala "show". Po té co si po zemi rozložil kupu nářadí, jal se odstraňovat rozbité dlaždice. Chvíli jsem na jeho nýmandství koukala s otevřenou pusou, z čehož mě probralo to, že při své "dovednosti" rozbil další, sousední dlaždici. Pak už to šlo rychle. Nejen z důvodu že mi s ním došla v ten moment trpělivost, ale i vzhledem k tomu, že jsem měla náhradní právě jen tři dlaždice, jsem ho dost nevybíravě vyhodila i s tím jeho "nádobíčkem" a materiálem, ani korunu mu nezaplatila, nebylo za co, a raději jsem ty rozbité dlaždice dva týdny překračovala, než jsem měla čas si to opravit sama.

alenam ( 5. srpna 2016 12:29 )

4000,- za výměnu záchodové mísy???? To nemáš internet?????? No zjevně jo ale asi ho neumíš používat. Mě záchodovou mísu vyměnil řemeslník za 890,- včetně cesťáku a byl u mě druhej den po objednání. Jo kámoše za guláš bych taky brala, ale když není co by to uměl, tak jedině vyučenýho řemeslníka. Hodinovýho manžela ani zadarmo na něco co vyžaduje větší odbornost než sekání trávníku. Jsou to břídilové, kamarádce pokurvil karmu, další při vrtání do zdi kvůli zavěšení poličky vyvalil díru 10x15cm a pak to neuměl dát do pořádku a ceny mají většinou vyšší než řemeslníci - od 320,-/hod. vejš a většina si nechá zaplatit 300,- jenom za to že sednou do auta + nejmíň 7,-/km.

ptacek5 ( 5. srpna 2016 11:54 )

Neznám pana Havlíčka, ale musí to být úžasný ....., sehnat řemeslníka je nadlidský výkon. Potřebovala jsem výměnu záchodové mísy a borec si řekl o 4000. Nakonec pomohl kamarád, který záchod i vyobkládal za guláš a zbytek obkladaček. A to je Mgr. farmaceut. Pokud je chlap šikovný, tak drobné opravy jako hodinový manžel zvládne. Neznám žádného hod. manžela, který by dělal rozvody elektřiny. O tom přece tato profese není. Je to o výpomoci a drobných opravách.

Zobrazit celou diskusi