Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Propouštění a likvidace českého průmyslu: Oceláři vyrazí protestovat do Bruselu

Autor: bud - 
6. října 2016
05:21

Desítky českých ocelářů a hutníků vyrazí do Bruselu na velkou demonstraci evropských odborářů a budou tak protestovat proti možnému udělení statutu tržní ekonomiky Číně. Pokud by se tak stalo, reálně hrozí, že v Česku během několika málo let přijde o práci několik desítek tisíc lidí. Trh by totiž zaplavily levné výrobky z tamního dotovaného průmyslu, kterému by firmy nemohly konkurovat. Česká vláda mlčí a politické špičky EU zatím jednají, aniž by předložily jasný plán.

V polovině listopadu se Bruselu chystají velké protesty evropských odborářů a chybět tam nebudou ani čeští zástupci. Cíl je jediný – ukázat politikům a politickým představitelům EU, že jejich pasivita nebo špatné rozhodnutí by mohlo zlikvidovat hned několik odvětví, od ocelářství, přes papírnictví, sklářství či keramiku až po výrobu součástek v automobilovém průmyslu.

„Jsme v tom s evropskými oceláři zajedno a odmítáme udělení statutu Číně. Nesplňuje kritéria tržní ekonomiky,“ řekla Blesk.cz mluvčí Třineckých železáren Petra Jurásková. Spolu s firmami ArcelorMittal a Vítkovice Steel chystají vyslat do Bruselu několik autobusů plných svých pracovníků, aby evropské „kolegy“ podpořili.

Už v únoru, kdy proběhly první podobné demonstrace, poslaly severomoravské ocelárny společně asi stovku lidí. „Spojujeme se dohromady. Když jsme jeli naposledy, Mittal dělal svačiny, my jsme zase zajistili autobusy,“ popsala Jurásková spolupráci s tím, že v listopadu to bude podobné.

Desítky tisíc pracovních míst v ohrožení

Co by udělení tržního statutu Číně znamenalo? Zmíněné velké ocelářské firmy upozorňují na to, že pokud začne do Česka proudit levná čínská ocel, může v regionu přijít o práci 50 až 70 tisíc lidí. Tisíce míst jsou ohroženy přímo, další desítky tisíc lidí pracují v dodavatelských firmách. O hromadném zániku pracovních míst už několik měsíců hovoří i odhady ministerstva průmyslu.

„Čína nesplňuje čtyři z pěti kritérií, která jsou pro udělení statutu tržní ekonomiky potřeba. Přiznat Číně toto postavení neplánují ani významní obchodní partneři EU, jako jsou Spojené státy americké nebo Japonsko,“ řekla už dříve mluvčí ocelárny ArcelorMittal Barbora Černá Dvořáková.

Oceláři tlačí na vládu, ta je pasivní

Ocelárny společně s odborovým svazem Hutnictví železa tlačí na vládu, aby situaci vyřešila a přijala nebo vyjednala opatření, která by zabránila likvidaci české oceli i dalších průmyslových odvětví. Jenže vláda se zatím k projednávání možného rizika ze strany Číny nedostala.

Jednání, které mělo proběhnout v červenci, nečekaně odložila a čeká na to, co řekne Evropská komise. „Dosud nepředložila dopadovou studii k možným scénářům dalšího postupu. Vláda se k věci pravděpodobně vrátí až po zveřejnění výsledků studie,“ řekla Blesk.cz Dita Havlíčková z ministerstva průmyslu. Tato studie měla být na stole už v létě, jenže se tak nestalo.

Eurokomisaři se v létě sešli a vytvořili tři scénáře toho, co se bude dít. Zatím se Komise kloní spíše k udělení statutu tržní ekonomiky s tím, že se vytvoří nový mechanismus, podle kterého by se mohla na Čínu uvalit vysoká cla. „Obchod musí být spravedlivý. Současná nadměrná kapacita, zejména v ocelářském průmyslu, ukázala, že k zachování spravedlivého obchodu a řešení budoucích narušení trhu potřebujeme účinné nástroje na ochranu obchodu. To znamená, že nastal čas zdokonalit naše stávající nástroje,“ uvedla eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Hrozí, že někdo rozhodne za nás

Definitivní rozhodnutí by mělo padnout do konce roku, stejně tak by se mělo objevit konkrétní návrh opatření i hloubková studie dopadů. Právě ta, na kterou čeká i česká vláda a ministerstvo průmyslu. Čas ovšem běží a už v prosinci uplyne 15letá lhůta, kdy Čína sice byla členem Světové obchodní organizace (WTO), ale neměla statut tržní ekonomiky. Takže její výrobky do Evropy bez vysokých cel nemohly.

Zachování stávajícího stavu je nemožné, protože předpokládá, že statut automaticky získá. Pokud politické špičky a úředníci nic nedomluví, hrozí, že se bude rozhodovat bez nás. „Mohli bychom skončit u nějakého sporu ve WTO, kde by se rozhodlo,“ odhaduje europoslankyně a bývalá diplomatka Dita Charanzová (ANO).

joudajoudovy ( 6. října 2016 09:02 )

socan mladek, zbytecna to postavicka v ceske historii.

Zobrazit celou diskusi