Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letní čas nadobro skončí, tlačí Bělobrádek na Marksovou. A žene to do Bruselu

Autor: Václav Lang - 
3. října 2016
18:10

V době kolem střídání letního a zimního času se tradičně rozjíždějí debaty o jejich sjednocení. Obvykle se za toto téma bijí lidovci. Letos šli ještě dál než k peticím, jejich šéf a vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek totiž chce po ministryni práce Michaele Marksové (ČSSD), aby řešila letní čas s Evropskou komisí. Ta s tím však nesouhlasí.

Nenápadný spor se vyvinul na pozadí návrhu nařízení o letním čase pro roky 2017 až 2021, který má vláda na programu svého středečního jednání. Jeho cílem je ujednotit pro následujících pět let termíny střídání časů v rámci Unie, tak aby rozdílné přístupy nekomplikovaly například obchod nebo dopravu.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | CNC/JAKUB POLÁČEK

Bělobrádek ale do připomínek zahrnul i výzvu ministryni práce, aby iniciovala jednání o zrušení letního času v Evropské komisi.

„Nesouhlasíme s celkovou koncepcí letního času. Důvody, pro které byl letní čas zaveden, jsou odbornou veřejností zpochybňovány – například ekonomické dopady jsou marginální. V případě dopadů na lidské zdraví je prokázáno, že u zhruba 20 % populace (převážně dětí a seniorů) způsobuje posun času (zvláště pak na jaře) velké zdravotní a psychosomatické potíže,“ stojí v Bělobrádkových připomínkách.

Místopředseda pro vědu a výzkum navrhl do materiálu doplnit bod, který ukládá Marksové coby předkladatelce iniciovat jednání s Evropskou komisí o zrušení letního času. Ministryně to ale odmítá.

Resort Marksové: Má to řešit doprava

„Považuje tuto iniciativu za kontraproduktivní s ohledem na současné stanovisko Evropské komise prezentované oficiálně na veřejném slyšení v Evropském parlamentu,“ argumentuje ministerstvo práce s odkazem na slova komisařky pro dopravu Violety Bulc z loňského října. Ta podle resortu tvrdí, že existuje řada studií zkoumajících možné dopady na zdraví, ale zjištěné argumenty pro zrušení letního času nepovažuje za dostatečně silné. 

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová | Foto: Jakub Poláček, archiv Blesku

Ministerstvo se také ohradilo, že daná problematika nespadá do jeho gesce, ale má ji řešit ministerstvo dopravy. „Ministerstvo práce a sociálních věcí nemá k dispozici žádné nové studie ani jiné důkazy v oblasti dopadů zavedení letního času na zdraví občanů, na energetiku apod., které by mohlo Evropské komisi předložit, což ani věcně nespadá do kompetencí ministerstva práce a sociálních věcí,“ stojí v materiálu.

Lidovci se za zrušení střídání času bijí dlouhodobě. Nejaktivnější je v tomto směru senátor Petr Šilar, který uspořádal petici za zrušení letního času. Loni se k jeho snaze připojil na evropské úrovni i europoslanec Pavel Svoboda.

V Česku letos začal platit letní čas 27. března, kdy se ručičky hodin posunuly z 2:00 na 3:00. Skončí 30. října, kdy se naopak vrátí z 3:00 na 2:00.

lekorka ( 18. listopadu 2016 10:12 )

Nejlepší by byl letní čas od dubna do září.

Bocian ( 5. října 2016 06:02 )

Jste už za ta léta zvyklý ale aby jste se vyspal musíte jí v letním čase jít spát o hodinu dříve než v zimním. A to je lékařsky prakázáno, že tento posun mnoha citlivějším lidem způsobuje psychosomatické problémy.

arne127 ( 4. října 2016 10:43 )

 Bělobrádek ať už někam táhne i s těmi jeho černo***níky.

diskutujici ( 4. října 2016 10:10 )

Zapomen.

diskutujici ( 4. října 2016 10:08 )

Zimni je ten spravny. Letni je umely. Takze kdyz zrusit, tak ten letni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa