Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ve Varnsdorfu se přemnožily štěnice: Ze sídliště muselo 600 lidí do stanů

Autor: bru/ČTK - 
5. října 2016
11:46

Specializovaná firma dnes provedla plošnou dezinsekci problémového sídliště Kovářská ve Varnsdorfu na Děčínsku. Hygienici ji nařídili kvůli přemnoženým štěnicím, řekl ředitel Krajské hygienické stanice (KHS) Josef Trmal. Zásah se týkal asi 600 obyvatel, kteří museli byty opustit. Náklady na dezinsekci ponesou majitelé bytů.

S přemnoženými štěnicemi se potýkají podle hygieniků obyvatelé tří ze čtyř domů malého sídliště, které patří k sociálně vyloučeným lokalitám. K tomu, aby byl zásah účinný, musí být podle Trmala dezinsekce plošná. „Pokud by se neudělala v tomto rozsahu, mohlo by se stát, že by nebyla účinná. Tady ty podmínky pro to, aby se zásah mohl udělat účinně, jsou. A je velká naděje, že v kombinaci i s počasím, to bude užitečné,“ řekl Trmal. Štěnice přežívají především v nábytku, pod podlahami nebo tapetami a sají lidskou krev. Následky pokousaní štěnicemi vedou podle lékařů k vyrážkám, v krajním případě i chudokrevnosti.

Obyvatelům sídliště připravili stany

Lidé během zásahu dezinsekční firmy museli byty opustit, město pro ně připravilo vyhřívané stany. Zásah je nutné podle hygieniků za měsíc ještě zopakovat. Výskyt štěnic nemusí podle Trmala souviset jen s nepořádkem. Zda se povede hmyz dostat zcela pryč, záleží podle hygieniků především na obyvatelích. „Bude třeba vysvětlit obyvatelům, že přemísťování nábytku, třeba i ze sousedního Německa, může být novým zdrojem pro zamoření objektu,“ doplnil Trmal.

Sídliště Kovářská čítá čtyři domy po 50 bytech. Žije v nich asi 800 lidí. Kromě starousedlíků z velké části i sociálně slabí a Romové. Městu podle místostarosty Josefa Hambálka patří pouze tři. Nájemné v bytech se výrazně liší podle toho, komu byty patří. „Náklady na bydlení v našem bytě nepřesáhnou 3000 korun. A když někdo za zcela stejný byt vedle platí 13.000 korun, tak je to špatně,“ řekl Hambálek.

Domy po privatizaci zase vykupuje město

Domy před lety město privatizovalo, teď je začne vykupovat zpět. „Na posledním zastupitelstvu jsme schválili vykoupení jedné garsonky a jednoho bytu 1+1 za částky 30.000 a 65.000 korun. Chceme v tom pokračovat, abychom měli větší kontrolu nad byty,“ řekl starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček (ANO). Podle něj žádají o vykoupení bytů zdejší starousedlíci, dva většinoví vlastníci zájem nemají. „Mají v tom byznys,“ doplnil Horáček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině