Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Diskriminují i české řidiče. Němce kvůli mýtnému pro osobní auta žaluje Brusel

Autor: bud, ČTK - 
29. září 2016
13:35

Evropská komise žaluje Německo u evropského soudu kvůli plánu na silniční mýtné pro osobní auta, které je podle názoru Komise diskriminační. Podle jejího názoru německý systém není v souladu s unijní smlouvou, konkrétně se zásadou zákazu diskriminace na základě státní příslušnosti a volného pohybu zboží a služeb.

Komise německou legislativu, která by se týkala také českých řidičů, prošetřuje od loňského června. Už tehdy také Německo oznámilo, že odkládá spuštění systému, který měl původně fungovat od počátku letošního roku. Letos v dubnu dostal Berlín dva měsíce na nápravu stavu, které však využít nedokázal.

Podle žalovaných pravidel mají mít majitelé aut registrovaných v Německu nárok na plný odpočet silničního poplatku z daně z motorových vozidel, fakticky jsou tak od něj osvobozeni. Komise také upozornila na to, že ceny za krátkodobé dálniční známky, určené pouze pro vozidla registrovaná v zahraničí, jsou v některých případech nepřiměřeně vysoké.

„Navzdory tomu, že Komise od listopadu 2014 mnohokrát jednala s německými orgány, nebyly její zásadní výhrady dosud vyřešeny. Komise proto předkládá případ Německa Soudnímu dvoru EU,“ uvedla unijní exekutiva.

Poslední evropská země s bezplatnými dálnicemi

Německo je poslední velkou evropskou zemí, která dosud nezpoplatnila své dálnice pro osobní auta. Mýtné v navržené podobě však odmítali němečtí sousedé včetně Rakouska, Nizozemska nebo České republiky.

Evropská komise zdůraznila, že je právem členských států EU rozhodnout o zavedení mýtného pro osobní či nákladní auta na svých silnicích. Poplatky však musí být shodné pro všechny uživatele silnic.

Zavedení poplatku jen pro cizí státní příslušníky, ať už formou zákona, či jeho praktickými důsledky, je podle názoru Evropské komise diskriminační a v rozporu s unijními smlouvami.

 

rockyshowman ( 29. září 2016 13:50 )

Řidičské průkazy v Rakousku. to si přečti!!!!! Jak se výměna řidičských průkazů řeší v sousedním Rakousku (píše Petr Dvořák) : Při svém mnohaletém pracovním působení v této zemi jsem byl nucen si opatřit v roce 1991 řidičský průkaz této země, neboť podle nějakých předpisů byl nutný k možnosti používat tamní firemní auto při mých služebních cestách. Jeho vydání trvalo asi týden na základě předložení českého průkazu, místopřísežného prohlášení o praxi v řízení a kolku v hodnotě cca 500,- Kč. Průkaz je podobný našemu tehdejšímu, růžovému. S koncem minulého roku, kdy vrcholila u nás hysterie s nucenou výměnou ŘP, jsem se zastavil na okresním úřadě v jednom městečku Rakouska v blízkost inašich hranic, abych se poptal, jak provést onu výměnu, jelikož mi to prý podle našich úředníků EU nařizuje. Přijal mě velmi ochotný a zdvořilý úředník, (mimochodem jeden úředník vyřizuje pod hlavičkou „Občanský servis“ vše, co běžně potřebujete, tedy např. i stavební povolení, pas, žádost o sociální dávky atd.). Po mém dotazu, co s ŘP se na mě udiveně podíval a odvětil:„Co byste s ním dělal, jezděte dál, platí vám až do r. 2035“. Když jsem mu odpověděl, že za tu dobu, co vlastním rakouský, jsem u nás nuceně vyměnil už čtyři, se jenom usmál a pravil: “My jsme právní stát a u nás jednou vydaný dokument má trvalou platnost. “Pro jistotu jsem se ještě úředníka otázal, jestli musím jako senior absolvovat pravidelnou lékařskou prohlídku po uplynutí 2 let. Bylo mi vysvětleno, že by se to u nich považovalo za šikanu a jelikož v Rakousku každý ve svém zájmu chodí na preventivní prohlídky, má ošetřující lékař ze zákona za povinnost nahlásit na příslušný úřad, pakliže je pacient k řízení nezpůsobilý. Odcházel jsem z tamního úřadu se studem v duši, že žiji v zemi, kde je zvůle politiků a úředníků nade vše a současně s lítostí, že jsem kdysi, po mnohaletém působení v Rakousku, odmítl jejich občanství, které mi bylo nabízeno...

Zobrazit celou diskusi