Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Aktivisté: Lže o chovu psů, zastírá tím množírnu. „Pomsta,“ tvrdí majitelka

Autor: Daniela Soukalová - 
24. září 2016
07:50

Chcete koupit štěně, tak začnete hledat. Ve vyhledávači zadáte rasu a probíráte se nabídkami. Za krátko narazíte na inzerát opatřený láskyplnou fotkou náruče plné štěňátek. Navíc se dočtete, že mají průkaz původu. Zdá se, že všechno je tedy v pořádku. To ale nevidíte hlouběji, kde jsou mříže, uslzené oči a špína. Na místě oficiální chovatelské stanice totiž podle Obránců zvířat psi trpí v nevyhovujících podmínkách. Dokázat to má videozáznam, který uveřejnili. Majitelka stanice však odmítá, že byly záběry pořízené u ní.

Pro mnohé pejskaře jsou tzv. „papíry“ zárukou, že pes pochází z dobrých podmínek a bude zdravý. Někteří lidé se dokonce domnívají, že koupě psa s průkazem původu je jediný způsob, jak se zaručeně vyhnout množírně. To, že realita může být úplně jiná, naznačují záběry z obce Letiny-Kbelnice. „Můžeme jenom odhadovat, kolik je jejich celkové množství. Někteří psi jsou ve špatném zdravotním stavu a mají zahnisané oči. K dispozici mají znečištěnou vodu,“ uvedl mluvčí Obránců zvířat Daniel Cao. 

Video  Podle Obránců zvířat se stodola, která je oficiálně zapsána jako chovatelská stanice psů, podobá spíše množírně.  - OBRAZ- obránci zvířat
Video se připravuje ...
Podle spolku Obránců zvířat (OBRAZ) majitelku už v roce 2010 prošetřovala veterinární správa. „Podle protokolu v tu dobu chov splňoval podmínky a nebylo prokázáno týrání,“ pokračuje Cao. K dalšímu šetření mělo pak dokonce dojít letos v březnu. I tentokrát ale veterinární správa konstatovala soulad se zákonem.  

Špatné zkušenosti s chovatelkou najdete i na sociálních sítích  

Spolek se tak nyní rozhodl materiál rovnou zveřejnit. Šetření veterinární správy by prý nepřineslo žádný nový výsledek. „Nicméně budeme podávat podnět na Českomoravskou kynologickou unii, což je organizace sdružující všechny chovatelské stanice, na to, zda tato majitelka, která je u nich registrována, nepřekračuje už jejich určité standardy,“ uzavírá Cao. 

Majitelka této chovatelské stanice už takto podniká dlouhé roky. „Sháněla jsem pejska, našla jsem inzerát. O paní jsem zjistila, že je mezinárodní rozhodčí a poradkyně chovu, takže jsem věřila, že pes od ní bude nejlepší řešení. I v kupní smlouvě stálo, že je pes zdravý a ve výborné kondici,“ uvádí paní Věra, která si od majitelky této chovatelské stanice před lety koupila psa, který prý neměl ani povinná očkování, byl podvyživený a nemocný. Lidé si na ni stěžují i na sociálních sítích. 

Na chovatelku Jiřinu K. si lidé stěžují i na sociální síti. Na chovatelku Jiřinu K. si lidé stěžují i na sociální síti. | Facebook.com

Kromě roku 2010 nenašla veterinární správa u chovatelky pochybení  

Podle vyjádření Státní veterinární správy se tam každý rok provádí pravidelné kontroly. „Kromě roku 2010, kdy bylo zjištěno porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, které bylo pouze administrativního charakteru, jsme v uvedeném chovu žádné porušení legislativy nezjistili. Na základě zjištění v roce 2010 byl podán podnět místně příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností,“ uvedl mluvčí Petr Majer. 

Upozorňuje navíc, že pokud občané mají podezření, že v tomto chovu dochází k týrání zvířat či jinému porušování legislativy, je třeba podat podnět na místně příslušnou krajskou veterinární správu, která případ prošetří. „Podnět by měl být podán nejlépe písemnou formou a mělo by v něm být srozumitelně specifikováno, o jaký chov se jedná, kde se nachází a k jakému porušování legislativy zde podle dotyčného dochází,“ upřesnil Majer. 

Majitelka: Je to pomsta

Blesk.cz se podařilo s chovatelkou Jiřinou K. spojit. Podle jejích slov video není natočené u ní. „Viděla jsem to. Jedu na policii. Není to moje video, není to ode mě. Já dokonce vím, kde to je, ale to už tam není,“ uvedla. Celá věc se podle ní už táhne více než pět let. „Já mám oficiálně povolený chov krajskou veterinární správou, teď jsem mluvila s krajským veterinářem, aby mi řekli, co mám dělat, a ti mě poslali na policii. To je věc z pomsty jedné paní, která po mně chtěla kdysi třicet tisíc, a já jsem jí je nedala,“ upřesnila chovatelka.  

V této situaci je to pro ni prý už likvidační. „Nevím, co budu jiného dělat. Podám na ni žalobu. Chovám psy s papírama, jsem mezinárodní rozhodčí, neudělala jsem křivý krok, chovám už třicet let a vypadá to u mě jako u každého, kdo chová více než tři psy. Nemají mašličky na krku, nespinkají v kožešinových postýlkách, spí ve svých pelíškách v mém bytě,“ vysvětlila.  

Blesk.cz má ale k dispozici i nesestříhanou verzi videozáznamu, který obsahuje nejen noviny z 9. září 2016, které mají dokazovat, že nejde o archivní záznam, ale také GPS souřadnice místa, kde byl pořízen. Ty ukazují na adresu, která je uvedena u chovatelské stanice právě Jiřiny K.   

Spolek OBRAZ uveřejnil již předminulý týden šokující záběry z jiné množírny. Následná reakce státních orgánů podle nich jasně dokumentovala, jak mají kontroloři i přes veškeré důkazy svázané ruce zákonem. „V praxi kontroly vypadají většinou následovně – množitel zpravidla není na místě zastižen anebo nepřítomnost předstírá a kontroloři mu pak svoji kontrolu včetně předpokládaného termínu musí předem nahlásit. A nahlášená kontrola samozřejmě není efektivní, protože množitel má čas se na ni připravit,“ komentuje Daniel Cao. „Nechceme svalovat vinu jen na veterinární správu. Je nutné vyjednat změnu legislativy a také zlepšit součinnost registrů, policie a veterinární správy,“ uzavírá Cao.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi