Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nový trend množíren může dopadnout tragicky: Rosie už neměla s pejskem nic společného

Autor: dce - 
18. července 2016
12:45

České množírny vzaly doslova útokem nový trend, který se v tomto odporném „živobytí“ rozmáhá. Je jím specifická barva srsti zvaná merle, která připomíná mramorování. Přirozená je jen některým plemenům, ale to množitelům nebrání ji křížit i na další rasy. Například na čivavy, které se pak prodávají jedna radost. Jenže vše má své následky - nejhorší ukázkou je fenka Rosie, která už jako čivava vůbec nevypadala.

Merle srst - ať už hnědá či modrá - je typická například pro australské ovčáky a kolie. Krásné zbarvení ovšem láká i lidi, kteří touží po malých plemenech. A jak už to bývá, toto působilo jako ohromné lákadlo pro množitele. Trend pochopitelně neodstartoval u nás, ale Česko je zemí množíren, a tak se i zde trend rychle rozjel a internetové prodejní portály jsou plné merle psů.

Jenže merle zbarvení s sebou nese ohromná rizika a křížit jedince, k dosažení takového zbarvení by měli pouze zkušení chovatelé. Při nakřížení dvou jedinců s tímto merle genem se často stává, že se rodí zcela bílá štěňata s blankytně modrýma očima. A také bývají často slepá, hluchá a trpí nespočítaně kožními chorobami. Utrpení zvířat ale množitele nikdy v minulosti nezastavilo...

Příkladem křížení merle čivav, které skončilo velmi špatně, je právě Rosie. Čivavka se narodila v roce 2010 u množitele v Los Angeles s vážnými deformacemi - měla nepřirozený tvar hlavy, krátkou spodní čelist, poškozenou páteř a nožky. Kvůli tomu všemu nemohla pořádně chodit a žrát. A přesto přežila, i když byla silně podvyživená a trpěla svrabem, který ji připravil o onu krásnou merle srst.

Rosie se ujala paní z Kalifornie a začala se o ni starat. Podstoupila dvě operace, které odstranily přebytek zubů z horní čelisti a spravily tu dolní. Podle veterináře ačkoliv měla fenka bledě modré oči, byla vidoucí. U nové majitelky nakonec našla krásný domov, netrpěla žádnými bolestmi a byla spokojená. Bohužel ve třech letech zemřela.

Bude toto alespoň pro někoho dostatečným důkazem o škodách, které množitelé svým konáním páchají?

jetuslunicko ( 27. srpna 2016 19:57 )

Také máme doma fenku .... kříženku čehosi S ČIVAVOU ... bohužel dnes už je to jasné... z množírny!! Dlouho jsem zvažovala, zda mám něco více ohledně této koupě řešit..... jelikož nám málem po 14ti dnech co jsme si ji přivezli domů, zemřela ohledně špatného odčervení. Štěňátko jako morče malinké, možná byla i odebrána od maminky dříve než měla být !! Ženská hlavně při koupi zdůrazňovala její malinký flíček - merle nad obočím !!! Pro mě to nebylo v tu dobu vůbec směrodatné, ani dnes... když však čtu tento článek........ ano věřím tomu, že přesně tato množitelka - (musím najít na ní kontakt, abych varovala ostatní, jelikož věřím, že stále se tak chová i dále !!) přesně tato množitelka kříží mezi s sebou co se dá, co je zrovna v tu chvíli in. Tenkráte na fenky - kříženky (nedokážu říci jaké doma měla množství - nevzala nás domů k sobě - člověk byl velmi naivní !!! nakrývala psa- čivaváka) Nicméně samozřejmě naše fenečka je zdravá, čilá už středního věku a nedali bychom ji ani za nic. Zřejmě se jí dostalo hezkého žití než coby zažila u této ženské, věřím, že by jí byla schopna nakrýt i s vlastním tátou, jen aby měla zajímavá - malá štěnata s čivavou!!!

Marla ( 19. července 2016 19:59 )

 Ty MISTŘE,tebe bych chytla za rypák,flákla s tebou o zem,do ***e ti narvala pár injekcí a pak bych přivedla svého psa aby tě pochcal ty šmejde.

Marla ( 19. července 2016 19:38 )

 Já naopak před tou ,,úzkostlivou blběnou,, smekám,že dala šanci přožít té čubině krásné tři roky.kdyby se dostala k někomu,jako tady XARIA,tak by to měla spočítané.bez sebemenší lítosti.vždyť o co jde?přijdete o psa,koupite si jiného.jak snadné a jednoduché že Xaria?upřímně se divím,že ty máš tři.evidentně je zahrnuješ obrovskou láskou.Myslím si,že ten,kdo tohle vypustí z pusy,ten by psa neměl mít vůbec.vždyť lidi,o co jde,přijdete o psa,koupíte jiného a jede se dál.vždyť je to jenom pes!!

naidka ( 19. července 2016 11:03 )

Dobrá. Beru zpět slovo původní, ale nepřešlechtěných plemen, u kterých pes vypadá jako pes, je u nás naštěstí ještě dost. Za všechny NO a ostatní pracovní plemena psů, která jsou určena k původnímu poslání psů - práci. Připadá mi, žes tady psala pod nickem Elssa, taky měla takovou vyřídilku a kopu znalostí se psy, asi je prodávala, ale bez sebemenší empatie ke zvířatům, jenom jako prodejní artikl.

xaria ( 19. července 2016 10:28 )

a puvodní nepřešlechtěné plemeno je maximálně vlk nebo pes dingo ty troubo, t

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání