Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko se chystá na blackout: Benzinky dostanou pojistku, pojedou i bez proudu

Hasiči budou moci natankovat i v případě blackoutu. Stát nakoupí elektrocentrály.
Hasiči budou moci natankovat i v případě blackoutu. Stát nakoupí elektrocentrály.  (Autor: Blesk - David Malík)
Autor: zst - 
23. září 2016
10:23

Správa státních hmotných rezerv nakoupí desítky elektrocentrál, tedy generátorů na výrobu elektřiny. Důvodem je umožnit na pumpách tankování hasičům, záchranářům a policistům i ve chvíli, kdy nejde proud. Ať už jde o lokální výpadek, nebo třeba blackout. Informuje o tom deník Mladá fronta Dnes.

Během následujících dvou let by měla Státní správa hmotných rezerv (SSHR) nakoupit desítky elektrocentrál. Ty, které má aktuálně k dispozici, už totiž zastaraly a na řešení problému s tankováním by nestačily.

„Chceme mít jistotu, že když se nějaká podobná krizová situace, nedej bože, stane, tak tankování z čerpaček bude fungovat,“ vysvětlil předseda správy Pavel Švagr. Řádově by měl stát za nové generátory zaplatit několik milionů korun. „Počítám, že v rámci rozpočtu pro příští rok zařadíme výdaje na první část těchto elektrocentrál. V příštích dvou třech letech bychom chtěli tento projekt realizovat,“ dodal Švagr.

SSHR testovala nedávno v Plzni nouzové tankování hasičů, kteří mohou čerpat pohonné hmoty díky tankovací kartě. Ta zaznamená, kolik složky natankovaly, a stát pak dané množství pumpě vrátí. Správa tak nemusí svůj benzín a naftu rozvážet po celé republice.

Požár, povodně... Blackout

Zatímco během povodní nebo velkého požáru natankují vozy záchranného systému u funkční pumpy bez problémů, v případě třeba blackoutu by bez generátorů měly smůlu. IT systémy i čerpadla potřebují elektřinu. A záložní zdroje většina čerpacích stanic nemá.

„Čerpací stanice bez elektřiny je mrtvá čerpací stanice,“ komentoval problém Jan Mikulec, výkonný ředitel České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. „Počítačové systémy jsou jedna věc, ale podstatné je, že hmotu především musíte dostat z nádrží ke stojanům. A to bez čerpadel nejde,“ dodal.

Riziko blackoutu není sice v Česku vysoké, ale určitá pravděpodobnost existuje. V minulosti postihl například na jeden den miliony lidí v části Itálie, Švýcarska a Rakouska, loni pak Nizozemí.

Česku hrozil plošný výpadek v roce 2011 kvůli velkému proudu elektřiny z německých větrných elektráren. „Kvůli přetokům z Německa se vyskytnou dva tři dny v roce, kdy nejsou dodrženy stanovené bezpečnostní limity přenosových soustav. Avšak většinou se nic nestane, protože je síť nastavena tak, že nedodržení jednoho kritéria ještě nezpůsobí výpadek,“ řekl před časem analytik společnosti ENA Jiří Gavor pro Českou televizi.

Desterz ( 25. září 2016 10:42 )

Ano. Síť je "nastavena" tak, že to vydrží. Pozapomněli jste přitom poděkovat socialistickým inženýrům, kteří rozvodnou soustavu tak důkladně naddimenzovali, že to dodnes zvládá.

Zobrazit celou diskusi