Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elektřina z Německa může „položit“ ČR. Obří transformátor nás má bránit

Autor: David Budai - 
9. června 2016
06:10

Více než 300 tun vážící díl nového regulačního transformátoru doputoval minulý týden do největší české rozvodny v Hradci u Kadaně. Obří zařízení se dalších 40 let bude starat o nebezpečné přetoky elektrické energie, které do české sítě míří z Německa. Jde o součást projektu za přibližně dvě miliardy korun, který by měl zajistit spolehlivý provoz naší elektrické soustavy. Jak bude fungovat a kdy nás začne chránit?

Dvě základní jednotky tohoto transformátoru váží 600 tun, dalších více než 170 tun bude vážit olej, který do něj konstruktéři před zprovozněním nalijí. Obří kolos, vůbec první svého typu v Česku, bude už brzy chránit naše elektrické rozvody před výpadky.

Jaký problém řeší? Provozovatelé elektrických soustav si dopředu dohodnou, kolik elektřiny bude kterým vedením proudit a jak se s ní bude obchodovat. Jenže elektřina na to nebere ohled a řídí se pouze fyzikálními zákony, takže si teče tam, kde je to nejvýhodnější. Výsledkem je pak třeba to, že Česko nemůže nakupovat levnější elektřinu na trhu a může docházet i k ohrožení spolehlivosti sítě, třeba k výpadkům.

Expert: Konečně se něco děje

Skutečnost, že je nutné přetěžování české sítě co nejdříve vyřešit, potvrzují i odborníci. „Konečně se něco děje,“ řekl Blesk.cz Zdeněk Hytka z katedry elektroenergetiky Vysoké školy báňské v Ostravě. Podle něj nové transformátory omezí přetoky energií, které potečou jinam. Pro Německo to bude zřejmě znamenat i to, že bude muset omezit provoz obnovitelných zdrojů na únosnou míru.

Právě neustále rostoucí množství energie z obnovitelných zdrojů, které se vyznačují velkou kolísavostí při výrobě, může velmi ohrožovat bezpečnost provozu české sítě. Rizikem je také snadné šíření poruch z okolních států. „Rušivý vliv v jedné síti se rychle, v řádu milisekund, rozšíří i do ostatních propojených soustav,“ vysvětlila Barbora Peterová, mluvčí společnosti ČEPS, která provozuje českou přenosovou soustavu.

Nízká hladina v řece komplikovala přepravu

Ochranu proto zajistí celkem čtyři obří PST transformátory, které budou fungovat jako jakési stavidlo, které umožňuje přivření a zmenšení toků elektřiny. Zařízení jsou do Česka postupně dopravována až z Itálie, kde byla na zakázku vyrobena. Třetí transformátor dorazil minulý týden, poslední přiveze loď po Labi v červenci.

Takto se transformátor překládal z lodi na kamion:

Video  Překládání transformátoru  - Jan Jedlička, Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Jde o historicky první transformátory, které jsou dováženy po vodě, dosud byla vždycky využívána železnice. Nedostatek vody v řece byl zatím jediným problémem, který výstavbu komplikoval, plavbu bylo potřeba kvůli nízké hladině odložit. Samotná výstavba těchto složitých zařízení probíhá až třikrát rychleji než stavba běžného elektrického vedení.

Dohadování trvalo léta

Celé řešení nepříznivé situace s Německem se dojednávalo několik let. Až v závěru roku 2013 se společnost ČEPS dohodla s provozovatelem německé sítě 50Hertz na tom, že na obou stranách hranice se vybudují transformátory, které budou předcházet kritickým situacím.

„Úkolem našich transformátorů bude udržení příhraničních toků v bezpečných limitech, a tím zajištění spolehlivého provozu české přenosové soustavy,“ uvedla Peterová. Německé protějšky, které se budují u města Röhrsdorf, zase budou usměrňovat toky na jihu tamní soustavy.

Transformátory jsou nyní montovány a do provozu budou uvedeny zřejmě do konce letošního roku. „Po ukončení zkušebního provozu, což bude zhruba v polovině prosince, bude provozování PST transformátorů zařazeno do dispečerského řízení soustavy,“ dodala Peterová.

Zobrazit celou diskusi