Snažíte se šetřit na potravinách a vaříte si doma? I to se vám může pěkně prodražit, pokud nebudete během vyvařování šetřit energiemi a vodou. Máme pro vás deset jednoduchých tipů, jak nezvyšovat účty dodavatelům elektřiny.
Bojujete s účty za vodu a elektřinu? 10 způsobů, jak ušetřit při vaření
1.Myjte nádobí šetrně
Přestaňte nádobí umývat pod tekoucím proudem, nebo si ho snižte na minimum. Jedno desetiminutové umytí nádobí pod plným proudem vody se rovná po okraj napuštěné vaně. „Daleko lepší je umývat nádobí v napuštěném dřezu a tekoucí vodu použít jen na opláchnutí. Nejúspornější je ale myčka energetického třídy A+ a lepší. Oproti ručnímu mytí spotřebuje o 25 % méně vody,“ radí odborníci z portálu Ušetřeno.cz.
2.Minutka pro zdraví i úsporu
Česká kuchyně není příliš snadná. Jak na trávení, tak na samotnou přípravu. Někdy potřebujete i několik hodin, aby bylo maso správně měkké. A to je samozřejmě energeticky náročnější. Střídejte tradiční české pokrmy se zdravějšími minutkami, které potřebují ke své přípravě daleko méně času. Lehký oběd nepomůže jen vašemu zdraví, ale i vašim účtům za energii.
3.Pořiďte si mikrovlnku
Pořiďte si mikrovlnku, s ní ušetříte za energie, zvláště při ohřevu potravin. Uspoříte až 50 % ve srovnání s varnou deskou či troubou. Při vaření ušetříte čas i peníze také použitím rychlovarné konvice k ohřevu vody. Jakmile bude horká, jednoduše ji přelijete do hrnce a pokračujete ve vaření. Tento způsob je vhodný pro všechny typy plotýnek s výjimkou indukční desky. Ta umožňuje velmi rychlý ohřev vody.
4.Pozor na vodu
5.Zbytkové teplo
6.Indukční deska = úspora
7.Kvalitní nádobí
Myslíte si, že ty hrnce po babičce jsou stále funkční? Možná ano, ale také možná nevědomky plýtváte energií. Zvláště sklokeramické desky totiž potřebují rovné dno hrnců, které zabraňuje tepelným ztrátám až o 40 %. A ne všechny starší hrnce dobře „přilnou“.
8.Správná velikost
Stačí, aby byl hrnec menší o tři centimetry než varná plocha, a už zvyšujete spotřebu energie až o 30 %. Dbejte na to, aby hrnec odpovídal velikosti plotýnky. Kdybyste nezvolili tu správnou, spousta tepla unikne pryč bez užitku nebo naopak budete potřebovat daleko více energie na přípravu.
9.Poklička a papiňák
Pokličky dokážou snížit spotřebu energie až o 150–300 % oproti vaření v otevřených hrncích. Vhodné je používat k vaření i tlakový hrnec. Nejenže je jídlo mnohem chutnější, ale takový způsob vaření je mnohonásobně rychlejší. A čím méně času k vaření potřebujete, tím méně energie spotřebujete.
10.Vyčistěte spotřebiče
Čas od času vydrhněte dvířka u trouby, abyste se přes sklo mohli pohodlně dívat na připravované jídlo. Při každém otevření dvířek totiž zbytečně uniká až 20 % tepla. Nezapomeňte čistit rychlovarnou konvici od vodního kamene, i to je způsob, jak snížit spotřebu energie.
To psal asi idiot
V napuštěné vodě ve dřezu myje nádobí jenom dobytek a blbec.
Nejdřív napustit dřez a pak ještě oplachovat, to není žádná úspora.
Rozumné je používat spořič, který stojí pár korun.
Další kravina je, že se s rychlovarnou konvicí, která žere za tu krátkou dobu víc než jakákoliv plotýnka za dobu než se na ní začne voda vařit, něco ušetří.
Dál jsem nečetl. Proč taky? Když je začátek jak od idiota, tak proč číst dál?