Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odsouzený miliardář Tomáš Pitr je zpátky. A opět krouží kolem petrochemie

Odsouzený miliardář Tomáš Pitr se prý opět zajímá o petrochemii. Naposledy je zmiňován s majetkem zkrachovalé firmy, která pro ČR schraňovala strategické zásoby ropy.
Odsouzený miliardář Tomáš Pitr se prý opět zajímá o petrochemii. Naposledy je zmiňován s majetkem zkrachovalé firmy, která pro ČR schraňovala strategické zásoby ropy.  (Autor: Profimedia/Blesk)
Autor: kle - 
4. listopadu 2015
08:30

Miliardář Tomáš Pitr, spojený s érou Františka Mrázka a Jiřího Paroubka, který mu nemohl přijít na jméno, se podle středeční MF Dnes opět pouští do velkého obchodu. Jméno muže odsouzeného za daňové úniky se prý objevuje ve spojitosti s majetkem nedávno zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Ta přitom schraňovala strategické zásoby nafty pro Českou republiku.

Podezřelá kauza se podle MF Dnes týká majetku zkrachovalé společnosti. Jde o lukrativní průmyslový areál se sklady u Chlumce nad Cidlinou. Podle zdrojů z finanční správy je vážným zájemcem o areál právě Tomáš Pitr, respektive advokátka Kateřina Radostová, jejímž klientem by měl kontroverzní podnikatel, vězněný za daňové úniky, být. „Jsem vázána advokátní mlčenlivostí, takže se k tomu nebudu vůbec vyjadřovat,“ řekla listu Radostová.

Insolvenčním správcem, který majetek Viktoriagruppe rozprodává, je v Německu Mirko Möllen. Ten měl zhruba před dvěma měsíci jednat o prodeji areálu v Chlumci nad Cidlinou. Möllen ani Radostová se k tomu nechtěli vyjadřovat.

Prodej odsouhlasil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, podle listu pak dotyčný úředník krátce poté úřad opustil. Důvody nejsou známé.

Chlumecký sklad je podle MF Dnes velmi lukrativní, neboť je velký a relativně nový. Hlavně však stojí na dostupném místě mezi Prahou a Hradcem Králové. „Ten, kdo ho koupí, může rozjet velký byznys s pohonnými hmotami,“ míní zdroj MF Dnes z finanční správy, který kauzu Viktoriagruppe zná. O sklady měli zájem i další významní obchodníci. Spekulovalo se o zájmu finanční skupiny J&T či zahraničního investora z Ukrajiny.

Česká republika má v Německu uloženou naftu za 1,2 miliardy korun, ke které se ovšem nemůže dostat, protože je ve skladu zkrachovalé Viktoriagruppe. Insolvenční správce firmy v dubnu předběžně popřel všechny pohledávky Česka vůči společnosti. Premiér Bohuslav Sobotka tehdy v reakci uvedl, že ČR se bude o naftu soudit.

Policie podezřelé aktivity související s osobou Tomáše Pitra sleduje. V únoru zasahoval protikorupční útvar v ústecké chemičce Kratolia Trade. Tu skrze společnost Semi Invest ovládali s Pitrem dlouhodobě spojovaní podnikatelé Milan Šedivý a David Mikula. Podle vyšetřovatelů se firma zapojila do řetězce společností, které stát připravily o stovky milionů korun na daních z obchodů s řepkovým olejem. Chemička sousedí s někdejším Pitrovým impériem Setuzou, specializovanou na výrobu a prodej bionafty.

Zatímco Kratolia Trade je podle obchodního rejstříku v úpadku, společnost Semi Invest nově podniká ve zdravotnictví. Podle týdeníku Euro je firma většinovým majitelem pražského pečovatelského ústavu Alzheimer Home Zátiší. Jméno ústavu je spojeno kromě jiného i s hercem Martinem Dejdarem či bývalým poslancem ODS Borisem Šťastným.

Sám Pitr, který byl odsouzen na čtyři roky, se ale po 2,5 letech dostal na svobodu, má nadále podmínku. „Mám rozsudkem zakázáno živit se jako podnikatel a být ve statutárních orgánech. Jsem pouze zaměstnanec firmy Energy a starám se o parní elektrárnu,“ řekl v rozhovoru pro Lidové noviny.

vihor ( 4. listopadu 2015 12:17 )

Mě by třeba zajímalo, komu jako oficiálně patří ten Mercedes SL65 AMG v ceně cca 7 milionů Kč? Který zaměstnanec v Česku se může pochlubit, že jezdí takovým autem?

moiaza ( 4. listopadu 2015 11:45 )

Divíte se, když tito grázlové mají u nás zelenou? Čím větší lump, tím váženější osoba. Viz Klaus!

fotrpjotr ( 4. listopadu 2015 10:15 )

Ten nikdy dělat nebude.

dfghjk ( 4. listopadu 2015 09:55 )

Moc hezké, stará známá bulvární zásada naprat do článku co nejvíc známých jmen je zde uplatněna měrou vrchovatou. Např. "i Martin Dejdar je spojen ... blablabla". Chudák Martin, určitě by jim všem nejraději za tyto kydy rozbil dršťky.

petr11 ( 4. listopadu 2015 09:37 )

...tady se krade a bohatne, jenom stát chudne a chudne

Zobrazit celou diskusi