Hasič Martin a kriminalista Petr už podle svých slov zažili mnohé. Nedávno je ale oba zasáhla rána v rodinném kruhu. „Naší sestře a sestřence Ivě a jejímu manželovi Honzovi se narodila dne 22. 4. 2016 krásná a zdravá holčička Kačenka. Při narození měřila 48 cm a vážila 2560 g. Okolo druhého měsíce přestala Kačenka hýbat nožičkama a ručičkama a Iva s Honzou byli posláni na neurologii,“ napsali mladí muži na Facebooku.

O několik vyšetření později následovala zdrcující zpráva. „Kačenka tak trpí spinální muskulární atrofií prvního typu SMA1. Jedná se o nemoc nevyléčitelnou a postupně se horšící. Kačenka v současné době nezvedne nožičky ani ručičky nad podložku, nepase koníky a ani neudrží hlavičku,“ vysvětlují.

I přes tyto strasti je Kačenka usměvavé miminko, které se stále culí na svět. Aby jí ale rodiče mohli dopřát i další radosti, budou potřebovat různé pomůcky, například polohovací zařízení, které ji udrží v sedě, speciální dětský kočárek, speciální autosedačku a další cvičební pomůcky,“ popisují Petr s Martinem.

Tyto pomůcky částečně hradí pojišťovna, doplatky se ale i tak vyšplhají ke statisícům. Jedná se nám o to, abychom pomohli Ivě s Honzou překonat tak těžké životní období a hlavně, abychom malé Kačce zajistili co nejdůstojnější dny, aby se maminka a tatínek alespoň chvíli mohli radovat z jejího úsměvu a viděli alespoň střípky štěstí v jejích očích, neboť prvních krůčků se nedočkají,“ dodávají na závěr.

Pokud vás příběh Kačenky dojal, můžete jí a jejím rodičům pomoci příspěvkem na účet číslo 2731961023/0800.

Fotogalerie
5 fotografií