Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ženské komando osvobodilo rukojmí. Zemanovou zaujal na Dnech NATO bitevník

Autor: ČTK, simao - 
17. září 2016
15:50

Dopoledne ještě zataženo bez deště, odpoledne čas na pláštěnky. Návštěvníky Dnů NATO v Mošnově u Ostravy potrápilo počasí, pod deštníkem se schovávala i první dáma Ivana Zemanová, která si prohlížela kokpit jednoho z bitevníků. Organizátoři opět připravili divákům řadu působivých ukázek. Včetně záchrany lidí z uneseného letadla, do které se zapojilo i ženské komando z Jordánska.

Více než 250 kusů armádní, bezpečnostní či záchranářské techniky ve statických ukázkách i v akci mohou vidět návštěvníci Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR, které dnes začaly na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy.

Diváci viděli také například osvobození uneseného letadla, do kterého se pustilo jordánské ženské komando společně s českou policií.

Do Mošnova dorazila i první dáma Ivana Zemanová, o které prezident Zeman s úsměvem prozradil, že má doma nejen zbrojní průkaz, ale i pistoli a bude ho eventuelně v případě nutnosti chránit. Zemanová se vyfotila právě s jordánským dámským komandem, nakoukla také do kabiny jednoho z bitevníků.

Chybět nemohl samozřejmě ani minsitr obrany Martin Stropnický (ANO), Dny NATO, které jsou spojené se Dny vzdušných sil Armády ČR, si nenechal ujít ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Velkými lákadly letošních Dnů NATO jsou přitom americké bombardéry B-52 Stratofortress a B-1B Lancer. Tento letoun disponující technologii stealth, díky níž umí být neviditelný pro radary, je v Mošnově poprvé. Diváci viděli také například akrobatické kousky italské letecké skupiny Frecce Tricolori.

Zpropadené počasí. Dorazilo o 110 tisíc lidí méně než loni

Organizátoři však nedokázali porušit větru, dešti. A tak po slunných zářijových dnech a teplotách atakujících třicítku se i pod Dny NATO podepsalo vydatné ochlazení. Přestože od dopoledne začalo hustě pršet, program, který je podle pořadatelů nejbohatší v šestnáctileté historii, to nijak neovlivnilo.

Počasí se ale zřejmě odrazilo na návštěvnosti. Operátor speciální policejní linky Michal Tichý uvedl, že v okolí Mošnova se sice ráno tvořily kolony, dopravní situace ale byla o poznání klidnější než v jiných letech. Kolony měřily do kilometru a tvořily se až u sjezdů k letišti.

„Myslím si, že počasí odradilo spoustu lidí,“ podotkl Tichý. Na letiště dorazilo v sobotu kolem 45 tisíc lidí. Úbytek oproti loňským 155 tisícům je to výrazný. Zlepší se v neděli počasí i návštěvnost?

Stropnický: Ať se občané podívají, jak zacházíme s technikou

Obklopen armádní technikou, i premiér Sobotka připomněl, že Česko je podle průzkumu šestou nejbezpečnější zemí na světě. Nad tímhle faktem se pozastavil i ministr obrany.

„Občané volají po tom, aby bylo bezpečno, kladou různé otázky, do jaké míry je Česká republika připravena. O to je důležitější, aby lidé viděli techniku v praxi, aby viděli, jak naši vojáci s technikou zacházejí, jak ji používají,“ uvedl Stropnický. Česká armáda má podle něj na akci zhruba 1000 vojáků, 20 kusů letecké a 300 kusů pozemní techniky.

Premiér Sobotka svou přítomnost zdůvodnil tím, že jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě a otázka bezpečnosti je dnes mimořádně aktuální.

Sledujte přímý přenos z místa:

Sobotka také poznamenal, že je velice rád, že ve státním rozpočtu na příští rok, který bude příští týden schvalovat vláda, je na obranu vyčleněno více než 52 miliard korun. Letos to bylo asi o čtyři miliardy méně. „Čili pokračujeme v tom slibu, který jsme dali, zvyšujeme výdaje na obranu, nejenom na obranu, ale taky posilujeme rozpočty policie, bezpečnostních služeb. Dnešní svět bohužel není bezpečné místo, Česká republika s tím musí počítat a musí se na to připravit,“ dodal premiér.

První zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Baloun řekl, že pro prezentaci armády jsou Dny NATO velice důležité.

„Za prvé armáda se tady může prezentovat sama o sobě se svými lidmi a technikou, za druhé se tady může prezentovat s dalšími složkami bezpečnostních sborů, policií, hasiči, městskou policií, záchranáři a tak dále,“ řekl Baloun.

Akce podle něj také velice sbližuje lidi ze zúčastněných států. „Potkávají se tady piloti, lidi z pozemního vojska, ze štábů,“ řekl. Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letos se jich účastní vojenské, bezpečnostní a záchranářské jednotky z rekordních 21 zemí, speciální partnerskou zemí je letos Německo. Na akci je vstup zdarma.

DARINEK ( 18. září 2016 10:37 )

ZEMANOVOU SPÍŠ ZAUJAL TEN "PILOT"NEBO KDO TO JE VEDLE NÍ.A CO SE TADY "HÁDÁTE"O RUSÁKOCH NEBO AMERIČANECH?OBOJÍ JSOU HAJZLI.RUSÁCI NÁS PRVNĚ DUSILI.ALE "AMÍCI"DĚLAJÍ BORDEL NA CELÉM SVĚTĚ.JAK ŘEKL KRAMPOL."AMÍCI JSOU JEN NAPUDROVANÍ RUSÁCI"!NO A KDYŽ K NIM PŘIDÉME MERKELOVOU?DĚLAJÍ VŠICHNI JEN BORDEL NA SVĚTĚ!!!NIC VÍC! DO HÁJE ZE VŠEMA I Z EVROPSKOU UNIÍ!!!NA UPRCHLÍKY VYCHCANÉ CO DĚLAJÍ JEN BORDEL MÁME MILIARDY,NA NAŠE DĚTI SE SBÍRAJÍ JEN VÍČKA.JE TO JEDEN VELKÝ BORDEL!!!A DOPLÁCÍ NA TO JEN OBYČEJNÍ LIDÉ.NÉ MILIONÁŘI.MÁM MEIL DARHAP@SEZNAM.CZ ABYCH SE NESCHOVÁVAL JAK VY OSTATNÍ!HEZKÝ DEN,"ZBYTEK ŽIVOTA"?

moiaza ( 18. září 2016 09:09 )

 Tak si zas kluci zahráli na vojáky. Jenže já viděl v televizi spíše lemry, které se za neustalého řevu dávaly do pomalého pohybu. Ale co, kluci se aspoň nenudili. Bůh opatruj naší vlast před těmito komiky.

ornellatlustoprdka ( 18. září 2016 00:55 )

To jsou ta letadla, co "humanitárně" vybombardovala Libyi, Afghánistán a Irák a díky kterým je tedy Evropa plná mohamedánů???

anka ( 17. září 2016 22:22 )

hm letadla americkych agresoru, nejses ty nahodou rus zblblej ruskou propagandou

prezny ( 17. září 2016 21:32 )

Dáma po boku bitevníka zkrásněla a ožila.

Zobrazit celou diskusi