Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

100 let od protržení přehrady Desná: Zkázu předznamenal malý pramínek…

Autor: Etienne Bláha - 
18. září 2016
06:00

Smrt a zkázu rozsévala před 100 lety přehrada nedaleko městečka Desná. 18. září 1916 totiž došlo k protržení hráze a malá říčka Bílá Desná si kromě více než stovky domů odnesla i 67 životů (†3 až †80).

Osudové vodní dílo bylo tehdy deset měsíců v provozu a naplnili ho ze tří čtvrtin. Temný den 18. září 1916 šli kolem hráze dva lesní dělníci a viděli z ní prýštit pramínek o tloušťce dvou centimetrů.

„Hrázný ihned začal vypouštět přehradu a do města poslal zprávu, že poteče více vody. Jenže už po necelé půlhodině museli všichni z přehrady utéct,“ řekl starosta Desné Jaroslav Kořínek. Přibližně o hodinu později se hráz zřítila úplně a 40metrovým otvorem se valilo do údolíčka 260 tisíc kubíků vody. První na řadě byla nedaleká panská pila, u které byly zásoby dřeva. Obří klády si voda vzala jako sirky a »použila« je ve městě Desná jako beranidlo.

„V dálce bylo slyšet hučení a za malou chvíli už tu byla jako dům vysoká vlna dřeva a vody. Mohutné stromy po obou březích padaly jako obilí podťaté kosou,“ popsal hrůzu tehdejší učitel Rudolf Linke.

Během půlhodiny byla přehrada prázdná. Voda za sebou nechala 67 mrtvých, zničila továrny i dílny a připravila o bydlení 370 lidí. Hladina řeky se zvedla o 20 centimetrů až v Mladé Boleslavi, která je vzdálená 83 kilometrů po proudu.

Zkáza minutu po minutě:

  • 15:30 – Dva lesní dělníci objevují pramínek tekoucí z hráze. Běželi za hrázným, který ještě před chvílí dílo kontroloval. Ihned spolu začali otvírat uzávěry přehrady.
  • 15:55 – Proud vody už z hráze metal písek a kameny. Pracovníkům se povedlo uzávěry otevřít jen ze tří čtvrtin, pak ale ze strachu o život utekli.
  • 16:00 – Poštovní úřady obcí na toku říčky dostaly zprávu, že korytem poteče více vody. Lidé se začali stahovat k řece na podívanou, protože nečekali nic zlého.
  • 16:15 – Na návodní straně hráze se propadla dlažba. Do vesnic byla vysílána zpráva, že se hráz protrhla.
  • 16:45 – Hráz se zřítila úplně. Dírou o průměru 40 metrů se valila voda do údolí, které vymlela, a navždy změnila koryto řeky.
  • 16:55 – Nad Desnou se ozývalo hučení a dunění, stromy se chvěly a před vodou se valila oblaka prachu. Vlna dorazila do města.
  • 17:30 – Přehrada se vyprázdnila a opadající voda odhalila škody.

Zobrazit celou diskusi