Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelé dostanou přidáno, přilepší si asi o 2 tisíce, rozhodla vláda

Autor: ula, ČTK - 
27. července 2016
19:59

Od září se zvýší platy ve školství, rozhodla vláda. Učitelům se tarif zvedne o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta. Potřebných zhruba 2,5 miliardy korun ministr financí Andrej Babiš (ANO) získá z úspory částky na obsluhu státního dluhu.

Od září se zvýší platy ve školství. Učitelům se tarif zvedne o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta. O dnešním rozhodnutí vlády informoval na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Celkově se navýší objem na platy pedagogů o osm procent, u nepedagogických pracovníků o pět procent. Potřebných zhruba 2,5 miliardy korun ministr financí Andrej Babiš (ANO) získá z úspory částky na obsluhu státního dluhu.

Učitelé si polepší zhruba o 2 tisíce korun

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) už dříve uvedla, že učitelé s praxí do šesti let by si v tarifu a ve své 11. a 12. třídě měli přilepšit zhruba o 1300 korun. Ti, kteří vyučují přes šest let, by měli dostat 1500 až 1600 korun měsíčně navíc. Celkově i s netarifními složkami platu, jako jsou příplatky a odměny, by učitelky a učitelé v mateřských školách mohli dostat zhruba o 2000 korun víc, v základních školách o 2300 korun, ve středních školách pak o 2400 korun. Asistenti pedagogů by mohli mít od září 1340 korun navíc.

vlasta1 ( 28. července 2016 16:55 )

Proč mají dostat přidáno? Vždyť mají polodenní zaměstnání s celodenním platem a to dost slušným. Začínají ráno v 8hodin a v poledne již jdou domu. Ohání se stále přípravou na další den ale když učí stále dva předměty tak snad to není třeba.

aaobcanka ( 28. července 2016 06:46 )

Na 1. stupni neumí učitelky ani správně česky, chyba na chybě je v textech učitelek i žáků. Většina např. nepíše čárku za oslovením atd., atd.

babamotorkarka ( 28. července 2016 06:43 )

Na ZŠ je podúroveň pedagogů, resp. žen. Je to ostuda, nevychovanost, drzé, arogantní, povýšené, sobecké a mstivé chování učitelek. Vzorem rozhodně žákům již dávno většina z nich není. Vždy tak 1-2 z celé školy jsou slušné, dbající zásad poctivého, slušného vztahu mezi lidmi.

babamotorkarka ( 28. července 2016 06:37 )

Učitelka (cca 35-40 letá) v Praze 22 - Uhříněvsi řekla 5. třídě, že žákům zhorší známku z HV, aby se nedostali na 8-leté gymnázium. Otevřeně to klidně prohlásila. Tak i učinila. Rodiče si na učitelku stěžovali ředitelce, ta postih hudebkářky nerealizovala. Poté rodiče zjistili, že manžel hudebkářky sedí jako uhříněvský doktor ve zdravotní komisi na uhříněvské radnici a ředitelka s ním ! Této ZŠ svěřujeme své děti ? Za takové nečestné, bezcharakterní, zlé, neetické, mstivé chování, naprosto nehodné učitelky jakékoliv školy, jim ještě zvyšujeme platy ? Navíc mají cca 3 měsíce prázdnin, když všechny sečteme.

levandulova ( 27. července 2016 21:34 )

 To jsem cekala, jak zas nejaky k*r*e*t*e*n tady zas bude srovnavat vysokoskolsky vzdelane ucitele (stejne jako lekare) s prodavackama a delnikama. Proberte se luzo, uz neni komunismus, kdy si byli vsichni rovni a delnik byl nej.

Zobrazit celou diskusi