Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Češi, až půlku z vás můžou v práci nahradit roboti. Odhalila to vládní analýza

Autor: Michaela Bezvodová - 
18. července 2016
07:00

Roboti by na českém trhu mohli zastat až polovinu pracovních míst. Podle odborů to vyplývá z analýzy Úřadu vlády. Poslankyně Evropské parlamentu na konci května navrhla, aby zaměstnavatelé platili za pracující roboty sociální pojištění. Chce zabránit propouštění lidí a úniku peněz ze státních rozpočtů. Podle Svazu průmyslu a dopravy (SPČR) je robotizace přirozeným jevem posledních let a nelze se ji vyhnout. Obavy ze ztráty míst jsou ale prý zatím předčasné.

„Nejprve bude nutno vydefinovat samotný pojem ,robot´ a ceny jeho práce a teprve po té bude možno řešit případné odvody. Musí být jasno, z čeho se budou odvody vypočítávat a jaké bude jejich rozpočtové určení,“ řekl pro Blesk.cz ředitele Sekce hospodářské politiky SPČR Bohuslava Čížek.

Podle zástupkyně ředitelky pro trh práce a legislativu SPČR Jitky Hlaváčkové firmy potřebují k práci s roboty schopné odborníky. „Proč by měl zaměstnavatel mít další odvody, když pro práci s roboty, potřebuje schopné techniky, IT odborníky, manažery, servisní služby, tedy zaměstnance s vyššími mzdami, ze kterých plynou do státního rozpočtu vyšší odvody,“ upozornila Hlaváčková.

SPČR poukázalo také na fakt, že krátkodobé udržení zaměstnanosti by mohlo přirozené trendy zbrzdit a tím i výrobu s vysokou přidanou hodnotou. Evropská ekonomika podle nich není v takové fázi, aby robotizace ohrozila pracovní příležitosti. Zatím se ani jako výhodnější neukazuje přesměrovat výrobu do německých robotizovaných firem, protože zakázky tuzemských firem vůči Německu v posledních letech rostou rychleji než německá ekonomika.

Nezaměstnanost a odcizení

Podle předsedy Odborových svazů Josefa Středuly by ale digitální ekonomika mohla ohrozit až padesát procent pracovních příležitostí. Vychází to z analýzy vypracované Úřadem vlády.

„Tím hrozí, krom nárůstu nezaměstnanosti, velké výpadky v odvodech na zdravotní a důchodové pojištění, společnost se také musí připravit na systém celoživotního vzdělávání. Myšlenka tzv. platby za robota předstihla budoucnost, většina podnikatelů si od robotizace slibuje zvýšení produktivity práce a vyšší zisky, ale ostatní společenské důsledky je příliš nezajímají,“ řekl pro Blesk.cz Středula.

Stejně jako Svaz průmyslu ale Středula vítá rozšiřování robotizace z důvodu osvobození lidí od monotónní či namáhavé práce. „Ekonomika se mění a průmysl 4.0 už běží dávno. Změna struktury zaměstnanosti se bude měnit, stejně tak struktura pracovních sil. Je potřeba reagovat na to, že nové stroje a technologie vyvolávají potřebu nových míst,“ dodal SPČR.

Tabulka prací, které zastane v budoucnu pravděpodobně robot. Tabulka prací, které zastane v budoucnu pravděpodobně robot. | Úřad vlády

Robot ve výrobě pracuje s techniky

Jednou z českých firem, které do své výroby zapojují roboty, je společnost ABB. Ta na začátku června představila robota YuMI, který pracuje na montáži zásuvek. „YuMi přináší do montážního procesu jedinečné výhody, mezi něž patří vyšší flexibilita, kvalita, bezpečnost a také kvalitnější ergonomie pracoviště. Společné pracoviště tvoří robot YuMi, operátor, přípravky se senzory, dopravníky, vibrační podavače a systém rozplétání pružin,“ řekla mluvčí ABB Tereza Kunová.

Jak se staví k případnému zavedení plateb sociálního pojištění za roboty, nechtěla společnost komentovat.

Podívejte se na video, jak robot YuMi pracuje.

Reuters uvedl, že návrh Evropského parlamentu hovoří také o tom, že by zaměstnavatelé museli přiznávat, kolik za zaměstnané roboty ušetřili na sociálním pojištění, aby mohli částku zdanit. Navíc není jasné, zda návrh podpoří ostatní poslanci. Pokud by získal dostatečnou podporu, bylo by rozhodnutí nezávazné. Parlament postrádá pravomoc pro navrhování legislativy.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

radka.seznam ( 21. července 2016 01:22 )

Je načase zavést základní příjem pro všechny, abychom vyžili. Práce není a roboti jsou levnější, nemarodí a nemusí se za ně platit odvody...

tgbg ( 18. července 2016 11:48 )

A ty miliony pracovních míst jen z Česka co poslala EU do Asie, za ty tu bude platit pojištění kdo? Navrhoval bych proruské komunistické vyvrhele.

tgbg ( 18. července 2016 09:49 )

A ty miliony pracovních míst jen z Česka co poslala EU do Asie, za ty tu bude platit pojištění kdo? Navrhoval bych komunistické vyvrhele.

marti33 ( 18. července 2016 07:47 )

Chce zabránit propouštění lidí a úniku peněz ze státních rozpočtů A ty miliony pracovních míst jen z česka co poslala EU do Asie, za ty tu bude platit pojištění kdo? Navrhoval bych Ods a ČSSD.

Zobrazit celou diskusi