Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dana chtěla dítě, málem vykrvácela! V reprodukčním centru jí hrozila smrt

Autor: Ivan D. Hladík - 
4. července 2016
05:00

Touha po dítěti se změnila v boj o život! Dana Jindráková (37) nemohla přijít do jiného stavu, a tak se rozhodla, že o pomoc požádá v pražském Centru reprodukční medicíny GEST. Podstoupila tam zákrok, po kterém doma téměř vykrvácela.

Příběh pěti žen, které chtěly pomoci neplodným párům, a podstoupily odběr vajíček v Centru reprodukční medicíny GEST, po kterém kolabovaly, zveřejnil Blesk 30. června. „Byla zřejmě použita vadná anestezie,“ uvedl ředitel kliniky Martin Hofman. Když si článek přečetla Dana Jindráková z Prahy, připomněl jí vlastní zkušenost. Odběr vajíček podstoupila sice už v srpnu 2013, dodnes se při vzpomínkách na to, co následovalo, neubrání slzám.

„Hned po zákroku jsem měla bolesti, upozornila jsem na ně,“ vzpomíná Jindráková. „Dostala jsem injekci a papír s poučením. To bylo vše.“ Byla si vědoma rizik, ale netušila, že na komplikace zůstane sama. Doma se její stav zhoršoval, nemohla ani na záchod. Zavolala tedy do centra doktorovi, který měl službu.

„Ten mně poradil, abych se najedla, napila a uvařila si silnou kávu. Poslechla jsem, a málem mě to stálo život,“ říká Dana Jindráková. „Když jsem se dostala do Motola, tak tam nad tím návodem žasli. Prý jsem udělala přesný opak toho, co bych měla,“ dodává žena.

„Okamžitě mě operovali a zjistilo se, že jsem měla vnitřní krvácení a v břiše 1,5 litru krve,“ vysvětluje Dana Jindráková. Po 11 dnech v nemocnici se vrátila domů téměř s jistotou, že už nikdy nebude mít děti. Dostavily se psychické problémy, které v podstatě ještě neskončily. Přesvědčená o pochybení centra, najala si advokátku a chtěla žádat odškodné.

„Místo toho se mně dostalo odmítnutí a výhrůžky soudem, pokud příběh řeknu médiím,“ vysvětluje žena. „Chtěla jsem jít dál, a kdybych teď v Blesku nečetla o dalších ženách, nejspíš bych se k tomu už nevracela,“ říká Jindráková, dnes máma roční Emy. Její narození považuje za zázrak, oplodnění podstoupila v jiné klinice. „Chápu, že se někdy může stav po operaci nečekaně zhoršit. Jen mi vadil jejich postoj k mým komplikacím. Jako by řekli: Jděte si lehnout a vykrvácejte doma,“ dodává.

Ředitel centra Martin Hofman: O riziku pacientky informujeme

„Každá operační metoda má určité procento komplikací. Celorepublikově se ročně objeví u zhruba 40 pacientek, u nás průměrně u jedné, dvou,“ řekl Blesku ředitel centra Martin Hofman. „U nás jsou o riziku pacientky informovány. Pokud problém nastane a zavolají nám, pozveme je a řešíme to. Za dobu mého působení ve vedení kliniky k ničemu takovému nedošlo, případ starý tři roky nemohu komentovat, protože o něm nic nevím.“

Ředitel centra Martin Hoffman Ředitel centra Martin Hoffman | Alexandr Malachovský

baronessa ( 4. července 2016 13:19 )

Ano, to jsem opravdu přehlédla. Takže měla přesevšechno kliku jako hrom. To ale nemocnici viny nezprošťuje, zvlášť, když takových divných zákroků bylo víc. Aspoň jsem si uvědomila, že dárcovství vajíček není tak jednoduché, jak jsem si naivně představovala. 

pomooooc-hori ( 4. července 2016 12:10 )

vyliž si perdel, hlupáku

pomoooc-hori ( 4. července 2016 11:22 )

a ty huso jentakjen neklonuj

pomooooc-hori ( 4. července 2016 10:36 )

husiny, na rozdíl od tebe, pochopily, že proto se nemusí umírat, huso.

oooo. ( 4. července 2016 10:31 )

Baronessa vy jste to zrejme moc dobre neprecetla i ja jsem byl zmateny z toho co napsali. Nejdriv napisou, ze ji v roce 2013 udelali zakrok po kterem prisla o moznost mit deti a ma z toho dodnes trauma a pak se doctu ze je matkou jednoleteho ditete,coz znamena ze dite se narodilo v roce 2015, kdyz prictu tehotenstvi, prisla do jineho stavu prakticky plus minus pul roku po zakroku, ktery ji mel dite znemoznit, no neni to co napsali na hlavu?

Zobrazit celou diskusi