Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Darovala vajíčka, chybou na sále přišla o vaječníky! A další ženy po zákroku na pražské klinice skončily na JIP

Dárkyně přišla po zákroku o oba vaječníky a už nemůže mít děti.
Dárkyně přišla po zákroku o oba vaječníky a už nemůže mít děti.  (Autor: Reprofoto TV Nova)
Autor: ljš - 
29. června 2016
20:42

Chtěly pomoci párům, které nemohou mít děti, a zaplatily za to vlastním zdravím. Pět žen, které podstoupily odběr vajíček v pražském Centru reprodukční medicíny GEST, po zákroku zkolabovalo. Jedna už bohužel nikdy nebude mít vlastní děti.

„Hned po odběru jsem měla nízký tlak, motala se mi hlava, zvracela jsem. Doktor mi řekl, že mě přivezli za pět minut dvanáct. Krvácela jsem z vaječníků po těch vpichách,“ popsala pacientka Miroslava Honsová televizi Nova, která na případ upozornila, své potíže.

Zatímco ji doživotní následky naštěstí minou, třiadvacetiletá žena z Plzně dopadla mnohem hůř. „Obměňovali mi dvakrát krev v celém těle, byla jsem napojená na dýchací přístroje, protože mi selhávaly plíce,“ řekla. Následky jsou v jejím případě bohužel tragické. „Odebrali mi jeden vaječník, potom druhý. Je to hrozné, člověk už nikdy nemůže mít vlastní děti,“ rozplakala se.

Ředitel kliniky Martin Hofman potvrdil, že případů je celkem pět. „Máme podezření, že během celkové anestezie byla použita vadná šarže medikamentů,“ vysvětloval.

Daniel Driák, primář gynekologie Nemocnice Na Bulovce, ke kterému se pacientky dostaly poté, co zkolabovaly, s tím ale nesouhlasí. „Zřejmě došlo ke krvácivé komplikaci v rámci toho předchozího výkonu. Vlivem anestezie taková velká krevní ztráta nenastala,“ řekl.

Případ nyní vyšetřuje Ústav pro kontrolu léčiv, který by do něj měl vnést jasno.





NiGulee ( 2. července 2016 15:26 )

Jednou za 3 měsíce není nesmysl ! Sama jsem byla 3x přesně nějak po těch třech měsících, takže nesmysl to opravdu není. A pichání teda netrvá měsíc, ale samotné hormony si pichate cca 12 dní Měsíc do sebe něco pichat by byl nesmysl . Teda mě to tak vždycky vyšlo. Pokud jsem byla v IVF centru dobře informovaná, tak pokud nemám děti můžu jít maximálně 3x. Po dětech klidně znovu. Na pokoji se mnou byla paní co byla darovat 6x. Je pravda, že těchto zákroků za poslední dobu přibývá, proto přibývá i komplikací. Jen mi nejde do hlavy, že by za takové krvácení, navíc ze vpichů ve vaječnících mohla špatná várka anestetik. Podle mě jde o chybu doktora při zákroku. Je mi líto těch žen.

tinkakutinka ( 2. července 2016 10:45 )

 Zregenerovat samozřejmě..automatická oprava

tinkakutinka ( 2. července 2016 10:43 )

 Bac-bum-bac a ostatní co mluví pouze o tom, že ženám jde o "výdělek", zase se trochu krotte v tomto názoru. Ne každá žena to dělá kvůli penězům. Já finance za darcovstvi dala dětské onkologii. A jednou za tři měsíce je nesmysl. Samotný proces, kdy si pichate hormony trvá měsíc a pak se tělo musi zdegenerovat. A doporučuje se to maximálně třikrát za zivot. A rozhodně si myslím, ze kdo to udělá jednou, podruhé do toho nejde pokud neni masochysta. Rozhodně to není nic příjemného a na posledni chvíli jsem chtěla utéct. A problémy potom? Ne, opravdu jen blázen do toho pujde znovu. Mě osobně vliv velké dávky hormonů zničil imunitní systém a už čtvrtý rok se s lekari snažíme mé zdraví dát do pořádku, bohužel jsou komplikace čím dál horší. Je to sice hezké gesto, ale když dívka přijde s timto nápadem, snažím se jí od toho odradit.

moist ( 30. června 2016 12:27 )

Dárkyně podstupují stejný proces jako ženy postupující umělé oplodnění, stimulace, odběr, jen u darkyn to embryo putuje do jiné dělohy. Bohužel dárkyně bývají prestimulovane vysokými dávkami hormonů, v centrech reprodukce se snaží vytěžit co nejvíc, přitom tam jdou darovat zcela zdravé ženy, které s produkcí vajíček problémy nemají... Já bych to viděla jednoznačně jako chybu lékaře, který sestavil stimulační protokol v honbě za počtem vajíček... A měl by se za to odpovídat u soudu.

ivoadler ( 30. června 2016 12:10 )

Šel jsem na operaci šedého zákalu. Prý soukromá klinika. Nikdy. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání