Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

České holky ztratily švih. V 15 letech se hýbou jen jako desetileté děti

Autor: ČTK, mik - 
28. června 2016
13:30

Pohybová zdatnost dívek ve věku mezi 15. a 16. rokem se zhoršuje. V disciplínách, které tuto zdatnost ověřují, se propadly na úroveň desetiletých dětí. Vyplývá to z analýzy výsledků Sazka Olympijského víceboje, kterou v úterý představil odborník na pohyb dětí Tomáš Perič z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze.

Olympijský víceboj je projektem Českého olympijského výboru pro základní školy. Děti při něm dělají osm disciplín – skok (případně trojskok) z místa, hluboký předklon, běh na 500 nebo 1000 metrů, zkrácené sedy-lehy, sprint na 60 metrů, stoj na jedné noze, člunkový běh a hod basketbalovým míčem. Odborníci díky tomu získali data o výkonnosti více než 80 tisíc dětí od pěti do šestnácti let.

U chlapců v pubertě se výkonnost zhoršuje jen mírně, u děvčat je však propad podle Periče dramatický. Určitou roli mohou hrát tělesné změny související s dospíváním, hlavní příčina bude ale zřejmě jiná. „Může to být dané tím, že se dívky v tomto věku přestávají orientovat na sport, ale spíše na jiné oblasti. Začíná jim záležet třeba na tom, aby dobře vypadaly, což při intenzivním sportu moc nejde,“ uvedl.

Může to být mnohem horší

Perič také upozornil, že v programu byly zastoupeny jen dívky, které se do Olympijského víceboje zapojily dobrovolně, stranou tedy zůstala děvčata, která o pohyb zájem nemají. Reálná situace bude proto podle mého expertního odhadu ještě mnohem horší,“ poznamenal.

Letošní analýza potvrdila loňské zjištění, že školáci ve městech jsou zdatnější než jejich vrstevníci na venkově. Při porovnání dětí z obcí do 20 000 obyvatel a dětí z více než padesátitisícových měst byl rozdíl markantní. „Sporty jsou v současné době vázány na rodiče a prostředí v rodině,“ řekl Perič. Nefunguje už podle něj model, kdy se děti po škole pohybují samostatně venku v partě kamarádů.

V krajském hodnocení měly nejlepší výsledky děti z Prahy. Následovali je školáci z Libereckého a Zlínského kraje. Na posledních třech místech skončil kraj Vysočina, Plzeňský a Středočeský kraj. Rozdíl mezi první Prahou a posledními středními Čechami byl 122 bodů. Průměrný výkon v jedné disciplíně znamenal 50 bodů.

Potvrdilo se také, že pravidelní účastníci Olympijského víceboje jsou zdatnější než děti, které si náhodně vyzkouší jen jeho část. Dívky byly lepší v disciplínách zaměřených na rovnováhu a ohebnost, chlapci ve většině zbývajících. U sedů-lehů, kterými se testovala silová vytrvalost, byly na 1. stupni překvapivě lepší dívky, až pak se poměr sil obrátil.

Pokud děti absolvují všechny disciplíny Olympijského víceboje, získávají sportovní vysvědčení s doporučením vhodných sportů, které vyplývá z jejich dovedností. Na vysvědčení je také kód, díky němuž si mohou na webu sportvokoli.cz vyhledat oddíl.

djaba ( 28. června 2016 17:30 )

 A co by jste chtěli .Náročná výuka ,spousta domácích úkolů a ještě aby někde tělocvičily . Stačí , když jim dá sodu nadupaná tělocvikářka a dokonale jim znechutí sport ve volném čase .Nás také drezůroval bývalý reprezentant a tak nás honil , že dnes nesnáším ani hokej i fotbal .

Zobrazit celou diskusi