Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Líné české děti. Čtvrtina jich má omluvenku z tělocviku, neumí ani kotrmelec

Některé děti si tělocvik užívají, jiné ale dělají vše pro to, aby na něj chodit nemusely.
Některé děti si tělocvik užívají, jiné ale dělají vše pro to, aby na něj chodit nemusely.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: mts - 
8. prosince 2015
08:35

Až 25 procent žáků nechodí na tělocvik, potvrdilo hned několik výzkumů. Přitom většina školáků by hodiny zvládla, jen se jim prostě nechce. Nosí tedy do školy nejrůznější omluvenky – například že nemohou cvičit kvůli plochým nohám nebo i nadváze. Upozornil na to úterní deník Právo.

„Děti, které nejsou na pohyb zvyklé, ho nevnímají jako příjemný a tělocvik je pro ně velmi stresující, protože to nikdy pořádně neuměly a nikdy se to pořádně nenaučí,“ uvedl pro Právo Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy.

Podle něj se vždy najde něco, na co se mohou děti vymluvit – ať už to jsou ploché nohy nebo alergie.

Jenže nechuť sportovat mají i děti, které na tělocvik chodí. Učitelé si stěžují, že musí snižovat nároky. Navíc roste počet úrazů – v minulém školním roce jich Česká školní inspekce evidovala téměř 39 tisíc, což byl nárůst o více než sedm tisíc.

„Na prvním stupni se tělocvik moc neřeší. Když se má na druhém stupni začít známkovat, tak je to velký problém, protože spousta dětí nemá prvotní pohybové návyky a neumí udělat ani kotrmelec,“ uvedl Suchánek.

Hodina tělocviku navíc

Už roky se mluví o tom, že místo dvou povinných hodin tělocviku by žáci měli mít tři.

A někde už je od září testují. „Třetí hodina je určena pro děti od 1. do 3. třídy a je zaměřena na míčové hry. Je tam i bruslení. Motivace dětí u sportovních her je největší, pohyb je láká a vypětí sil je daleko vyšší než u suchého posilování a skákání,“ popsala tělocvikářka Zdenka Svobodová ze ZŠ Luhačovice na Zlínsku.

moiaza ( 8. prosince 2015 21:38 )

Když jsem v 60-tých létech chodil do školy, na tělocvik jsme se všichni těšili. Ve třídách byl v průměrů jeden "špekáček" ze 30 lidí. V dnešní moderní době, době počítačů, her a drog, děti nemají o sport zájem. Je daleko pohodlnější sedět u nějaké "bedny" a bojovat proti všemu. Střílet, vraždit a loupit. Pak si šlehnout a jít spát. Ač jsem v důchodvém věku, nedokáži si představit, že bych aspoň 3x do týdne nešel běhat, nebo na nějaký výšlap. Ve svém věku ještě dokáži udělat dokonce přemet. Nechci se chválit, ale tak jsme vyrůstali my "starci".

djaba ( 8. prosince 2015 20:19 )

Pokud je ještě tělocvikář nadupaný sportovec , tak nám svými požadavky znechutí tělocvik úplně .Často nám dal takové kuřivo ,že jsme se z hodiny plouhali vyčerpaní a zbytek vyučování stál za kulový .Takže i já ,poté jako otec, jsem psal štědře omluvenky s pochopením .Ten tělocvičný blázen skončil v padesáti na berlích a obě děti má silně obézní .Né že bych z toho měl radost(kecám , maličkou mám) ,ale Pánbůh ho potrestal .

tymitaky ( 8. prosince 2015 14:35 )

A nohy do véčka umíš?

kimbe ( 8. prosince 2015 12:08 )

andorea, jde o pohybovou průpravu a tělesnou zdatnost. Máš nelogický dotaz typický pro hlupáky. Ty jistě budeš patřit k těm dámám, které těhotenství považují za nemoc a od prvního dne po oplodnění vyžadují 9měsíční neschopenku.

trhnisinadledvinkou ( 8. prosince 2015 12:01 )

já třeba každou chvíli

Zobrazit celou diskusi