Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Maturitní test z matematiky byl zas pohroma. „Rupla“ u něj čtvrtina studentů

Autor: ČTK, kal - 
19. května 2016
12:20

Matematika zůstala i přes mírné zlepšení nejméně úspěšným předmětem v maturitních testech. Letos ji napoprvé nezvládlo asi 23 procent těch, co tento test psali poprvé. Jde asi o 4000 lidí. Vyplývá to z výsledků didaktických testů, které ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo školství a organizátor maturit Cermat.

Maturanti v matematice získali průměrně více bodů než loni. Bylo to pravděpodobně tím, že bylo mezi maturanty z tohoto předmětu více gymnazistů. Celková úspěšnost se prakticky nezměnila. Letos se zlepšila o 0,9 procenta, uvedl ředitel Cermatu Jiří Zíka.

Odborníci test kritizují jako nepřiměřeně těžký. Studenti měli na spočítání 37 příkladů 105 minut a experti tvrdí, že místo soustředěného počítání museli „jet jako fretka“. Cermat se brání, podle něj je takové tvrzení nehorázné.

Po změně požadavků se mírně zhoršily výsledky v povinném testu z češtiny. Loni propadlo 6,5 procenta těch, kteří test psali poprvé, letos to bylo 8,4 procenta.

Z cizích jazyků dopadla opět nejhůře němčina s přibližně pětinou neúspěšných v testu. Test z angličtiny nezvládlo necelých šest procent těch, kteří ho psali.

joanna5 ( 1. června 2016 18:02 )

 Zato na učňovských oborech s maturitou žáci perlí! jsou to ti, kteří šli na učňovský obor, protože měli horší známky, tak aby se netrápili na střední škole nedej bůh na gymplu... a ejhle, vylejzají s jedničkami od ústních, to je tedy zajímavé! Studenti na gymplech kolikrát s trojkami, dvojkami... jak to na těch učilištích vlastně dělají, že tam rozdávají mnohdy průměrným žákům jedničky?????

kukuku ( 19. května 2016 15:55 )

Ministerská blonďatá blbka jásala, že jich z matematiky vyhořelo jenom 23%. Asi jí nikdo nevysvětlil, že to je skoro čtvrtina.

pavel215_klafunda ( 19. května 2016 15:53 )

A tyhle dutiny mají být naše budoucnost?

asijo ( 19. května 2016 13:53 )

Nevadí,že jsou hloupí,hlavně,že ví,jaký je poslední model mobilu.

Zobrazit celou diskusi