Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Multikulti kopaná: Muslimové si s Čechy „začutali“. „Jsme sousedé,“ hlásají

Autor: Matěj Smlsal, zst - 
7. května 2016
06:25

Akce Oběd v mešitě, kdy muslimové v Praze nedávno pohostili stovky lidí, měla ohlas i v Teplicích. Uspořádali tam podobnou akci, na které také chtěli ukázat, jací opravdu jsou. Kromě setkání, na němž s lidmi diskutovali, si zahráli také fotbal.

„Tepličtí muslimové mezi vámi žijí už desítky let, někteří se zde narodili a někteří přistěhovali. Někteří jsou vaši lékaři, někteří jsou vaši kolegové, spolužáci a někteří sousedé,“ přesvědčovali muslimové Tepličany, že se jich nemusí bát a že spolu přicházejí do styku prakticky neustále.

Multikulti fotbalový turnaj v Teplicích. "Není to jako na Facebooku," popsal městský zastupitel. Multikulti fotbalový turnaj v Teplicích. "Není to jako na Facebooku," popsal městský zastupitel. | Facebook

Na seznamovací akci, kterou pořádali v sobotu v domě kultury, se snažili vyvrátit, že každý z nich rovná se automaticky terorista. „V médiích si nás často různě spojují s teroristy či uprchlíky nebo si nás pletou s turisty či lázeňskými hosty. To bohužel vede k nedorozumění a strachu. Strach je přirozenou lidskou vlastností, ale jedinou rozumnou cestou je seznamování a poznávání neznámého,“ říkají. A návštěvníky pozvali i na malé pohoštění.

„Myslím, že celý turnaj ukázal, že fotbal je dorozumívací jazyk a že vedle sebe mohou žít různá etnika a náboženství, aniž by docházelo k problémům. A taky jsme ukázali, že virtuální realita na facebooku a v internetových diskusích nemá s opravdovou situací prakticky nic společného,“ okomentoval celou akci pro Blesk.cz teplický zastupitel Jiří Řehák.

Už v pátek měli lidé možnost poznat muslimy blíž během 1. ročníku přátelského fotbalu smíšených týmů. Ty tvořili muslimové, Tepličané i Vietnamci. Šlo tedy o vyloženě multikulturní akci.

Podívejte se na reportáž z turnaje:

Odpor proti muslimům i kvůli nepořádku

Proti muslimům v Teplicích se mezi Tepličany zvedla vlna nevole hlavně loni v létě. Severočeské město je totiž jejich oblíbenou lázeňskou destinací.

Bohužel ale po sobě v parku zanechávali nepořádek, což místní nesli nelibě. Dokonce pořádali i protestní pochody Šanovským parkem, kde po lázeňských hostech zůstávalo odpadků nejvíc.

Situace se pak uklidnila i díky studentce Eman Ghaleb, která svolávala dobrovolníky a park spolu s nimi chodila uklízet.

Připomeňte si, jak to v teplickém parku vypadalo loni v létě:

hu11 ( 8. května 2016 07:58 )

Jen se s nimi začněte přátelit a oni vám potom ukáži co to je za pakáž, čmoudové

jiri.k ( 7. května 2016 23:05 )

Tváří se jak kráva. Vlastně ještě mnohem hůř.

datelobecny ( 7. května 2016 22:23 )

Kdyby slimáci byli tak moc v pohodě, a takový terno, tak nepotřebují žádný promo.

anno ( 7. května 2016 20:54 )

A co multikulti sex s češkama, lepší než fotbálek????!!!!

587587 ( 7. května 2016 10:21 )

Já nevidím problém s gramatikou, ale s klávesnicí, kde vynechává Janě písmenko A.

Zobrazit celou diskusi