Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podnikatelé vybrali Absurditu roku. Zlato dostalo Babišovo kontrolní hlášení

Autor: sou, ČTK - 
4. května 2016
13:36

Absurditou roku 2016 zvolila podnikatelská veřejnost v online hlasování povinnost podávat takzvaná kontrolní hlášení. Důvodem jsou často sporné postupy úřadů, pokuty za systémové chyby a to, že nařízení nic nenahrazuje, nezlepšuje a přidělává další zbytečnou práci. Na středeční tiskové konferenci o tom informovali organizátoři soutěže.

Od 1. ledna 2016 musí všichni plátci DPH podávat každý měsíc (fyzické osoby kvartálně) tzv. kontrolní hlášení, což je speciální daňové tvrzení, které ale nenahrazuje řádné daňové přiznání k DPH ani souhrnné hlášení. 

Kontrolní hlášení jsou ten nejabsurdnější předpis, s jakým jsem se kdy setkal,“ uvedl předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek. „Společně s elektronickou evidencí tržeb je považujeme za nesmysl,“ dodala viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková. 

„Kontrolních hlášení se nevzdáme, věříme mu,“ reagoval ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Za nesmysl považuje to, co neplní svůj účel. Ale kontrolní hlášení jsou podle něj potřebná pro boj s daňovými úniky. Žádné výraznější změny proto jeho útvar nyní nepřipravuje. „Nikdy jsme netvrdili, že to pro podnikatele nebude znamenat zátěž,“ podotkl s tím, že ta největší již byla při nastartování systémů. 

Nejčastější jsou u něj formální problémy 

Podnikatelé nejčastěji u hlášení řeší formální chyby, jako jsou evidenční čísla daňových dokladů nebo nesoulad ve vykázaných plněních na straně dodavatele a odběratele. Zejména u splátkových a platebních kalendářů se často nespárují údaje jen kvůli rozdílnému číslu daňového dokladu, ačkoli všechny ostatní údaje souhlasí. 

Problém je podle nich také v samotném postupu úřadů. Úředníci požadují velké množství podkladů ve velmi krátké době, dotazují se na jiné skutečnosti než na ty, které se uvádějí do kontrolního hlášení, či v případě nesrovnalostí namísto zaslání výzvy dle zákona o DPH rovnou zahájí u odběratele postup k odstranění pochybností. 

Anketa má zlepšit české podnikatelské prostředí

Firmy musely poprvé kontrolní hlášení podat do 25. února. Kontrolní hlášení k DPH jsou podle ministerstva financí jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Politická opozice je kritizovala.

Andrej Babiš je kritizován taky za kauzu Čapí hnízdo:

havran2 ( 4. května 2016 16:23 )

Zlatý Babiš.

Zobrazit celou diskusi