Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mimozemšťany uvítá na Měsíci i čeština. Vědci vyšlou do vesmíru Wikipedii

Autor: Veronika Šmídová - 
30. dubna 2016
19:50

Pokud zástupci mimozemských civilizací někdy dorazí na Měsíc, najdou tam „informační kapsli“ plnou poznatků o Zemi i lidstvu. Některé z nich budou velmi pravděpodobně psány českým jazykem. Němečtí vědci totiž nabídli internetové encyklopedii Wikipedia, že spolu s vozítkem vyšlou do vesmíru i 20gigabitový datový disk s jejími články. Těch se ale do zařízení vejde jen omezené množství. Uživatelé z celého světa teď musí vybrat, které (a ve kterém jazyce) to budou.

„Zástupci německé centrály nadělili k 15. narozeninám Wikipedii netradiční dárek. Veřejně  v dubnu tohoto roku oznámili během výročního setkání zástupců poboček v Berlíně, že budou usilovat o zaslání kopie Wikipedie na Měsíc,“ popsal pro Blesk.cz zákulisí akce Michal Reiter, člen rady Wikimedia ČR.

Kopii by mělo na jedinou přirozenou družici Země donést vesmírné vozítko vědeckých nadšenců z Berlína. Skupina vědců Part-Time Scientist je jedním z pěti týmů soutěžících ve výzvě Google Lunar XPRIZE. Jejich cílem je dostat se v roce 2017 na Měsíc, bezpečně s vozítkem přistát na jeho povrchu, přejet s ním 500 metrů a poslat zpět na Zemi snímky z terénu.

Právě v tom ale může být podle Reitera zádrhel celé akce. Tým, s kterým internetová encyklopedie spolupracuje, totiž nemusí vyhrát. 

Dále je potřeba s ohledem na omezený prostor v lunárním modulu nalézt takové datové médium, které by pojalo kopii Wikipedie ve všech jazykových mutacích nebo alespoň výběr z ní. „Komunita editorů bude do konce června zpracovávat různé možné scénáře,“ uvedl zástupce Wikimedia.

Jakou má čeština šanci zamířit na Měsíc?

Mezi nimi jsou relativně snadno realizovatelné varianty typu zaslat pouze všechny jazykové variace článku „Měsíc“ či zaslat jen anglické či německé mutace Wikipedie. 

Objevují se ale i komplikovanější ideje. Někteří editoři navrhují zaslat výběr nejlepších článků napříč všemi verzemi, zaslat datový slovník Wikidata či zaslat kompletně všechno v komprimované podobě na speciálním skleněném médiu.

„Osobně odhaduji, že wikipedisté budou chtít maximálně mezinárodní verzi, v co nejširší podobě,“ tipuje Reiter. Česko má tak velkou šanci, že se na „znalostní kapsli“ nějakým způsobem prosadí.

Česká Wikipedie patří svou velikostí do středně vyšší třídy, takže by se jistě slušelo, aby měla nějaký svůj článek na lunární výpravě. Je navíc skoro jisté, že malé jazykové komunity budou držet při sobě a budou chtít, aby byly zastoupeny všechny jazyky,“ potvrdil naději zástupce Wikimedia.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi