Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaká byla ve skutečnosti tvář Karla IV.? Měl křivý nos a nad ním jizvu!

Autor: Jessica Lutišanová - 
21. dubna 2016
06:47

Retuš ve 14. století? Ukázalo se, že král Karel IV. se rád nechával »zkrášlovat«. Tohle je přesná kresba jeho lebky, jejíž zkoumání ukázalo třeba sečné zranění nad křivým nosem. Jenže na žádném zachovalém portrétu ji nemá! Zkuste sestavit jeho podobu vy!

Karlovy zachovalé kosterní pozůstatky zkoumal naposledy v roce 1976 Emanuel Vlček. „Provedl podrobné prozkoumání, identifikoval zranění na lebce i na těle. Tím se vlastně ukázalo, že Karel IV. vypadal trochu jinak, než ho všichni známe z podobizen. Portréty byly vylepšené a upravené,“ vysvětlil ředitel Národního památkového ústavu Ondřej Šefců.

Karel IV. má v obličeji výrazné sečné zranění, sahající od levého obočí přes kořen nosu až pod pravé oko. V reálu musel mít tedy výraznou jizvu. Žádný z portrétů zranění nezobrazuje.

Věrohodnou kresbu, která by měla ukázat slavného panovníka tak, jak podle všeho opravdu vypadal, vyvedenou podle kosterních pozůstatků, nakreslil Ondřej Šefců ve spolupráci s Kriminalistickým ústavem. „Použili jsme fotografie kosterních pozůstatků, které jsem měl k dispozici, a na základě toho jsem vytvořil portrét Karla IV.,“ vysvětlil Šefců.

Výzva čtenářům: Jak podle vás vypadal?

Jak opravdu vypadal Karel IV.? K dispozici máte překreslenou lebku a její obrys. „Na obrázku máte body, kterých se můžete chytnout. Nezapomeňte, že měl jizvu nad nosem, která je na obrázku vyznačena. Měl také křivý nos, hodně vrásek, velké tváře a vystouplé velké oči,“ poradil Ondřej Šefců.

Své portréty Karla IV. posílejte na tip@blesk.cz. do neděle 24. dubna. Zveřejníme je na Blesk.cz a ty nejzdařilejší porovnáme s podobiznou Karla IV. zpracovanou ve spolupráci s Kriminalistickým ústavem. Vše naleznete v pondělním Blesku a na výstavě Karel IV. Jaký byl? na pražské Kampě.

PŘEDKRESLENOU LEBKU KARLA IV. A JEJÍ OBRYS SI STÁHNĚTE ZDE.

pekaaaros ( 21. dubna 2016 11:26 )

v dnešní novinářské branži není důležité, co víš o žurnalistice. Důležité je, jak moc jsi ochoten rezignovat na své morální hodnoty.

pekaaaros ( 21. dubna 2016 11:24 )

a jaké barvy měl oči?

dr.x.crement ( 21. dubna 2016 11:21 )

Jinak to byl taky masový vrah,nechal vyvraždit žatecké židy,aby jejich domy zaplatil dluh,který měl u měšťanů....................... fuj tajbl,to se tutlá.Taková to byla krutá doba.

joudajoudovy ( 21. dubna 2016 10:29 )

blivaci! mimo jine, karel IV. byl nahrbeny, a to po urazu patere, kdy spadl z kone. to jen pro vas hlupaky, az nas zacnete seznamovat s informacemi starymi z minuleho stoleti. od vas je kazdy clanek perla a fakulta zurnalistiky se musi hanbou propadat.

ivoadler ( 21. dubna 2016 09:58 )

Je to průs er. Největší Čech nebyl Čech, ale Lucemburčan (po otci). Jeho starost o Čechy byly jen státnické povahy, žádná láska k vlasti. To jen my se z něj můžeme pos rat. Nějaký idol se vždycky hodí.

Zobrazit celou diskusi