Vystavené pečeti, knihy, nádoby či hračky pocházejí z různých vykopávek v Praze. Ale nejde pouze o nudnou expozici »mrtvých artefaktů«. „Zvolili jsme sedm hlavních témat dotýkající se Karla IV. a jeho doby, na panelech jsou k tomu připojeny vždy dva různé výzkumy obsahující dva různé pohledy. Bylo snahou ukázat i proces bádání samotného, řada výzkumů je dnes ještě nedokončená,“ uvedl autor výstavy Martin Musílek.

Ve vitrínách může člověk zahlédnout kus české historie. Například kopii zakládací listiny Univerzity Karlovy nebo Zlatou bulu Karla IV. určující dokonce fungování celé Svaté říše římské. Narazit se dá ale i na předměty denní potřeby jako středověké brusle, nádobí, lžíce či nádoby.

Na to vše se můžou návštěvníci zdarma přijít podívat do Galerie Věda a umění v Praze na Národní 3 každý pracovní den mezi 10:00 a 18:00. Poslední den výstavy, 11. května, je od 17:30 možné poslechnout si odborný výklad autora Martina Musílka a vyzkoušet si středověké tance. 

Tahle unikátní expozice je ale jen začátkem velkých plánovaných oslav 700. výročí Karla IV. Den před jeho narozeninami 13. května začne velká výstava na Pražském hradě.

Co je k vidění?

Zdobený skleněný pohár

Velice cennou památkou je skleněný pohár z konce 13. století. „Byl nalezen na rohu ulic Rytířské a Na Můstku, kde pobýval Dětřich z Portic, nejbližší rádce Karla IV.,“ uvedl Musílek. Je tak velká pravděpodobnost, že se v blízkosti poháru Karel pohyboval, či s ním manipuloval. Do dnešní podoby ho museli slepit, protože nalezena byla jen hromádka střepů. 

Dukáty s obrazem Karla IV.

Zlaté mince jsou jedněmi z mála dochovaných, kde je opravdové dobové znázornění českého krále Karla IV. Jsou vystaveny i s pokladem z Emauzského kláštera, který byl zakopán kolem roku 1370. „Jde o dvou až třítýdenní plat zedníka či kameníka, který na stavbě kláštera pracoval,“ přiblížil Musílek. Dukáty budou k vidění pouze na současné výstavě. 

Šlechtické hračky

Keramické figurky královen či různé postavičky, zbytky bruslí nebo hrací kameny. S tím vším si možná malý Karel IV. hrál, pravděpodobně po něm hračky zdědily jeho děti Zikmund a Václav. Zajímavá je píšťalka, která ve 14. století vypadala skoro stejně jako dnes. 

Opravdová podoba Karla IV.

K vidění je i socha vzniklá těsně po skonání Otce vlasti, jde tedy o jeho nejvěrnější podobu před smrtí. Vznikla v dílně dvorního stavitele Petra Parléře, ale originál je schovaný v lapidáriu Národního muzea, aby se nepoškodil. Jeden z odlitků sochy je dokonce ve francouzském Avignonu.

Zakládací listina Univerzity Karlovy

Římský císař a český král byl milovníkem vědění a kultury. Založil celkem deset univerzit, tu nejdůležitější ale v Praze. Zakládací listina je k vidění právě na výstavě. 

Fotogalerie
13 fotografií