Grilovací sezona začíná. Víme, jak vybírat gril, aby vám nezruinoval rozpočet

Blíží se čas, kdy se bude ze zahrádek, ale i z balkonů domů linout vůně grilovaného masa a obchodníci si budou mnout ruce. Další Češi budou chtít rozšířit řady těch, kteří rádi grilují. Jenže nejen pořízení grilu, ale i jeho provoz vás bude stát peníze. Pokud navíc investujete do nekvalitního výrobku, nemusí se vám to vyplatit. Poradíme vám, jaký gril vybrat.
Pokud máte zimní zahradu nebo chcete grilovat na balkoně, pořiďte si elektrický gril. Vyžaduje samozřejmě blízkost zásuvky. Hodí se, pokud nechcete investovat do plynových lahví. Na venkovní grilování se hodí gril na dřevěné uhlí nebo plynový.
„Hlavní výhodou plynových grilů je to, že se rychle rozpalují, lze u nich snadno regulovat teplotu a snadněji se udržují, oproti grilům na dřevěné uhlí mají také nižší provozní náklady,“ řekl Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef, aby dodal: „Ve prospěch grilů na dřevěné uhlí hraje o něco nižší cena.“
Grilujete častěji? Pak se vám vyplatí spíš plynový gril. Sice je dražší, ale náklady na provoz jsou nižší. Uhlíky, které použijete u grilu na uhlí, vám dohoří a už je nevyužijete. Pokud budete grilovat na plynovém, po vypnutí vám zbyde palivo na příště.
Pokud grilujete příležitostně, gril na uhlí je pro vás jasná volba.
Promyslete si velikost
Při koupi grilu musíte zohlednit jeho velikost. Promyslete si, pro kolik lidí budete nejčastěji grilovat a také jakým stylem budete grilovat.
Pokud si hodláte pořídit na první pohled velký skříňový gril, tak také počítejte s tím, že reálně nabízejí menší pracovní plochu.
Pozor na další „schopnosti“ grilů
- Pokud už máte vybraný typ a velikost, zaměřte se na schopnost grilu dosáhnout a udržet správnou teplotu. Pokud to totiž gril neumí, maso je vysušené nebo na povrchu spálené a uvnitř nedopečené. Takový kousek pak můžete rovnou vyhodit. „Je dobré, pokud gril zvládá udržovat rozsah teplot od 110 do minimálně 300 stupňů, ale ještě lépe i k 500 stupňům,“ říká Bartoš.
- Dávat pozor byste měli i na zdravotní rizika grilu a sledovat, jak je vyřešen systém odkapávání šťáv a omastku. Pokud gril tento systém nemá nebo není vhodně vyřešen, spálený výpek kazí chuť masa, ale také obsahuje zdraví nebezpečné látky.
- Vyvarujte se grilů, které nemají buď žádný teploměr, nebo pouze orientační.
- Pozor také na členitost vnitřku grilu. Čím více součástek, záhybů, tím více času strávíte jeho čistěním a údržbou, která také něco stojí.
- Gril si pořiďte v obchodě, kde si ho budete moci prohlédnout, někde si jej můžete i vyzkoušet. Raději se vyhněte nákupu na internetu.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.