9. prosinec 2019
Svátek slaví Vratislav, zítra Julie

Masové pošušňání: 10 rad, jak správně grilovat!

/
  • Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!
    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to! (profimedia.cz)
    5. července 2016 ● 09:31

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

  • 1.

    Ať nelepí!

    Koupili jste si nový gril? Je nutné ho »zajet«. Před prvním grilováním ho proto nechte dostatečně vypálit. Maso se pak nebude lepit na rošt.

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

  • 2.

    Stačí potřít

    Myslíte si, že čím více marinády, tím lépe? Omyl! Maso se rozhodně nemusí v nálevu koupat, bohatě stačí, když jím maso potřete. Přebytečná marináda se totiž na mase spálí ve škvarek nebo bude ukapávat do ohně a nepříjemně prskat nebo může i vzplanout. Přepálená marináda se navíc stává karcinogením kouřem, který se dostává zpět do masa.

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

  • 3.

    Koření je lepší

    Daleko lepší než marináda je čerstvé maso potřené olivovým olejem, osolené a opepřené. Můžete přidat i rozmarýn, bazalku – prostě koření dle vaší chuti. S takto lehkou úpravou daleko lépe vynikne chuť masa. Marináda ji často přetluče. 

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

  • 4.

    Místo vidličky kleště

    Pro správné grilování je důležité vybavit se správným nářadím. Rovnou zapomeňte na vidličku! Když s ní totiž maso propíchnete, vyteče z něj šťáva. Na obracení si pořiďte kuchyňské kleště. S nimi maso, sýr nebo zeleninu bez problému uchopíte, otočíte a nikde neukápne ani kapka.

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

  • 5.

    Správná teplota

    Správná teplota rozpáleného grilu je velmi důležitá. Pokud je uhelný gril připraven, maso na roštu krásně zasyčí. Tím se rychle zatáhnou vlákna a z »flákoty« neuniká zbytečně šťáva. Maso po grilování bude šťavnaté a ne suché jak podešev. Na plynových grilech správnou chvíli ohlídá teploměr, na kterém by mělo být přes 200 °C.

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

  • 6.

    Rybu do mřížky

    Na gril dávno nepatří jen prorostlá krkovička nebo kuřecí. Dobře ugrilovaná ryba zase dávno není doménou jen zámořských dovolených. Proto až budete grilovat rybu, rozhodně ji dejte do grilovací mřížky, aby se vám nerozpadla. Pokud ji nemáte, pak rybu opakovně rychle podeberte a znovu položte na rošt. Vytvoří se na ní povlak a maso už se nepřilepí. Při grilování určitě nezapomeňte ani na hermelín nebo zeleninu!

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

  • 7.

    Nezalévejte vodou

    Po skončení grilování nezalévejte gril na dřevné uhlí vodou. Při rychlé změně teploty může popraskat. Nechte proto uhlí v klidu vychladnout. Pro větší rodiny nebo párty se lépe hodí větší plynové grily s odkládacími plochami, postranními hořáky a mřížkou a rozpékání pečiva, na kterých se dá zároveň hodně jídla grilovat a přihřívat již dříve připravené. Připravíte tak i křupavé pečivo a udržíte již ugrilované maso stále teplé.

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

  • 8.

    Dva cm stačí

    Nechtějte ohromit společnost tím, že jí budete servírovat vysoké kusy masa. Ideální tloušťka je do dvou centimetrů, jinak hrozí, že se maso nepropeče a hosté si budou »pochutnávat« na syrovém…

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

  • 9.

    Zkuste aroma

    Kdo má rád aromatická jídla, měl by zkusit plynové grily s Aromaz systémem, který dokáže i z obyčejného kuřecího masa vykouzlit lákavou delikatesu s neodolatelnou vůní.

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

  • 10.

    Čistit s mírou

    Ani nejčistotnější hospodyňka by neměla gril mýt moc často a vůbec nikdy jarem. Na očistu používejte jen speciální kartáč. Na grilovací mřížce by měl být povlak vzniklý při předchozím grilování,  aby se maso nepřipalovalo. Před každým grilováním je dobré ale rošt vydezinfikovat tím, že jej necháte opálit před tím, než na něj naložíte nové maso.

    Není to jen hodit krkovičku na oheň a čekat, že se vám »vyloupne« dobrota! Grilovat se musí umět a Blesk vám poradí, jak na to!

     

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy