Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Každý devátý domov pro seniory v Česku je nelegální. Zákon to má změnit

Na seniorech se snaží vydělat stovka nelegálních zařízení. (Ilustrační foto)
Na seniorech se snaží vydělat stovka nelegálních zařízení. (Ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesk)
Autor: kle - 
26. února 2016
05:15

Na důchodcích se v Česku snaží vydělat téměř stovka nelegálních ubytovacích a sociálních zařízení. Fungují bez registrace a často si účtují více než povolených 210 korun za noc a 170 korun za tři hlavní jídla denně. A nemohou přitom seniorům ani garantovat odbornou péči. Současné zákony neumožňují taková zařízení zavřít. Změnu slibuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) od dubna 2017, kdy by měla začít platit novela zákona o sociálních službách.

V České republice bylo na konci ledna 2016 zaregistrováno 506 domovů pro seniory a 294 domovů se zvláštním režimem. Dohromady nabízejí více než 53 tisíc lůžek, což je zhruba o tři tisícovky více než v polovině loňského roku. A podle vyjádření MPSV je tato kapacita v rámci České republiky v současnosti dostatečná.

Přesto existuje přibližně stovka ubytovacích a sociálních zařízení, která nejsou registrována. V lepších případech poskytuje pomoc ubytovaným seniorům vyškolená asistentka, podle odborníků však pečovatelské služby často vykonávají lidé, kteří nemají žádnou odbornost.

„Na konci roku 2015 bylo ve 44 případech krajskými úřady zahájeno správní řízení, ve 26 případech bylo pravomocně ukončeno,“ řekl Blesk.cz Petr Sulek z tiskového oddělení MPSV. Dodal, že rezort eviduje 57 dalších subjektů podezřelých z nelegálních služeb a v těchto případech zatím nebylo řízení zahájeno. „V uvedených případech se nejedná pouze o pobytové služby, ale objevují se i případy neregistrovaných terénních služeb,“ doplnil.

Přestože situaci v minulosti kritizovala ombudsmanka Anna Šabatová, tato zařízení nelze podle současné legislativy jednoduše zavřít. Provozovateli lze pouze udělit pokutu za poskytování sociálních služeb bez oprávnění. A přestože maximální výše pokuty vzrostla před dvěma lety z 250 tisíc na milion korun, podvodníky to nezastavilo.

Jak vybrat důstojný domov?

Ministerstvo vydalo kvůli podvodným poskytovatelům sociálních služeb „desatero“ rad, jak postupovat a na co si dát pozor. „Zejména doporučujeme ověřit, zda má subjekt patřičné oprávnění, případně se obrátit s dotazem na krajský úřad,“ radí Sulek.

Cena za den a lůžko například nesmí přesáhnout cenu 210 korun a strava se třemi hlavními jídly musí být do 170 korun za den. „Tyto informace se musí objevit ve smlouvě o poskytování sociální služby,“ dodává.

Registr všech sociálních zařízení je dostupný na stránkách iregistr.mpsv.cz. Jednoduchý přehled nebo žebříček těchto zařízení ale neexistuje. Potvrzuje to i Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, která sdružuje více než polovinu všech domovů pro seniory v ČR. „Nabízíme však externí systém certifikace Značka kvality v sociálních službách. Je založen na udělení hvězd podobně jako u hotelových služeb,“ říká Veronika Hotová z Asociace.

Pokuta stoupne na dva miliony

Podle ministerstva pomůže v této oblasti novela zákona o sociálních službách, která by měla platit od dubna příštího roku. Maximální výše pokuty pro provozovatele nelegálních zařízení pro seniory má vzrůst na dva miliony korun a krajské úřady by měly získat možnost takové objekty kontrolovat. V současnosti mohou paradoxně kontrolovat pouze ta zařízení, která jsou řádně zaregistrována.

Novela ale podle Sulka celkově zlepší a zpřehlední současnou situaci. „Cílem MPSV je, aby např. senior s potřebou péče v pobytové sociální službě mohl zůstat i po zhoršení zdravotního stavu tam, kde je zvyklý žít, zná pracovníky a prostředí,“ říká.

Na druhé straně by se podle něj neměla měnit výše úhrad za poskytovanou péči. „Změna maximální výše úhrad v domovech pro seniory není plánována, v současném nastavení nespatřuje rezort práce a sociálních věcí problém,“ dodává mluvčí MPSV. Zákon o sociálních službách v současnosti stanoví, že po úhradě za ubytování a stravu při poskytování pobytových služeb v domovech pro seniory musí osobě zůstat alespoň 15 procent jejího příjmu.

borivojmilosrdny ( 26. února 2016 06:59 )

 Nebylo by ekonomičtější umistovat důchodce přímo do krematoria? Ušetřilo by by se na důchodech a nuzujícím zastupitlům by se mohly zvýšit platy.

Zobrazit celou diskusi