Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nebezpečný vir zika je v Česku: Dva nakažení se léčí doma

Autor: ČTK, tmp - 
25. února 2016
09:17

V Česku byly zachyceny první případy viru zika. Oznámilo to dnes ministerstvo zdravotnictví. Podle České televize jde o dva případy. Virus se spojuje s narozením dětí s malými hlavami a málo vyvinutým mozkem v Latinské Americe. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Nákaza se zřejmě přenáší z matky na plod, možná i pohlavním stykem.

Kvůli nakaženým v Česku se v 11 hodin uskuteční mimořádný tiskový brífink ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Dále se zúčastní ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská a primářka infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. Podle informací Blesk.cz právě v Nemocnici Na Bulovce jsou oba nakažení momentálně hospitalizovaní a bude tam probíhat následná léčba.

VŠE O VIRU ZIKA ZDE>>>

„To je pracoviště, kde jsou ti nejoprávněnější, kteří doporučí další řešení, tedy jestli třeba vyšetření proběhne u nich na místě, nebo třeba v nějaké okresní krajské nemocnici,“ řekl pro Blesk.cz epidemiolog Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Co je vir zika? Podívejte se na video:

Video Vše o viru zika: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

„Oni by to měli koordinovat, protože jejich působnost je pro celou Českou republiku, taky poté řeší případné laboratorní vyšetřování. Pro toto byla určena tři pracoviště, jedno je tedy u nás ve Státním zdravotním ústavu a pak další jsou pracoviště v Ostravě, případně v Ústí nad Labem,“ uvedl Kynčl.

Podle mluvčího Nemocnice Na Bulovce Martina Šalka je informace o českých nakažených naprosto čerstvá a o nemocných se ví jen krátkou dobu. Není zatím jasné, kde se dvě osoby nakazily, ani jaké je jejich pohlaví.

Proti viru neexistuje žádný lék a ani vakcína. Nákaza má u dospělé populace jen mírný průběh, nebezpečí kvůli možné spojitosti s mikrocefalií ale hrozí těhotným ženám. WHO na začátku února kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze.

PŘIPRAVUJEME PODROBNOSTI

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zednik ( 25. února 2016 12:42 )

 Vypadá to, že nějakou formou mikrocefalie trpí řada lidí kolem nás, jen to na nich není na první pohled tak vidět .

ginna15 ( 25. února 2016 12:35 )

Konečně zasloužená odplata lidstvu za za svinstva co dělá!!!! Takto vypadají diskutující zde v Blesku....vir Zika je jejich poznávací znamení...

ginna15 ( 25. února 2016 11:07 )

Konečně zasloužená odplata lidstvu za za svinstva co dělá!!!!

Iisture ( 25. února 2016 11:05 )

Je jedno, kdo to píše, ale obsah je jasný a srozumitelný, ty jeden mysliteli

ginna15 ( 25. února 2016 10:59 )

Takto vypadají diskutující zde v Blesku....vir Zika je jejich poznávací znamení...

Zobrazit celou diskusi