Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Udělal Forman v Amadeovi chybu? „Počkám, až se vyjádří Mozart,“ uhýbá režisér

Autor: Matěj Smlsal, lbp - 
23. února 2016
06:15

Ve filmu Amadeus, který v roce 1984 natočil režisér Miloš Forman (84), jsou skladatelé Mozart a Salieri vykresleni jako úhlavní nepřátelé. Jenže to ve skutečnosti nemusela být pravda. Naznačuje to skladba, kterou badatelé našli v Českém muzeu hudby a na které oba velikáni pracovali společně. O objevu se nyní dozvěděl od Blesk.cz i sám Forman, který žije v USA. A překvapil ho.

Intriky mezi Salierim a Mozartem jsou ústředním motivem Formanova filmu. Salieri, který působí jako dvorní skladatel císaře Josefa II., nemůže překousnout, že se objeví Mozart – mladík s neuvěřitelným hudebním nadáním. Snaží se ho proto všemožně zničit.

Byli ale Mozart a Salieri opravdu nepřátelé, jak je Forman ve snímku vykreslil? Nynější objev skladby Per la Ricuperata Salute di Offelia, na které pracovali oba společně, dává této teorii trhliny.

O jejich dílu, které našli v Praze, se nyní od Blesk.cz dozvěděl i Forman. „Nevím, co k tomu říct. Počkám, až se vyjádří Wolfi,“ vzkázal nemocný Forman přes svou ženu Martinu.

Zvolil tak úhybný manévr, protože Wolfi neboli Wolfgang Amadeus Mozart, který žil v 18. století, už se sám nikdy nevyjádří. Leda by někdo další našel například jeho korespondenci stejného vyznění.

Společné dílo Mozarta a Salieriho můžete vidět i vy. V Českém muzeu hudby v Karmelitské ulici v Praze 1 bude vystavené od 26. února do 11. března.

Poslechněte si společnou skladbu Mozarta a Salieriho:

y1xcvbnm ( 23. února 2016 08:12 )

ta Formanova manželka je bývalka Gotta?? nebo jak to je ??? v téhle mrdlanici aby se jeden vyznal.

Zobrazit celou diskusi