Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zemřel scénárista Amadea. Když přebíral Oscara, Formanovi vysekl poklonu

Autor: ČTK, tmp - 
6. června 2016
18:15

Ve věku 90 let zemřel anglický dramatik Peter Shaffer. Oznámil to v pondělí podle agentury AP jeho agent. Shafferovou nejznámější hrou byl patrně Amadeus zachycující žárlivý vztah skladatele Salieriho k Mozartovi. Hru Shaffer později přepracoval ve scénář ke stejnojmennému oscarovému filmu, jenž natočil Miloš Forman.

Celkem tento dramatik vytvořil dvacítku ceněných divadelních her různých žánrů, z nichž některé byly zfilmovány. Mezi jeho nejznámější díla patří film Miloše Formana Amadeus, za kterého dostal Oscara.

„Odpusťte mi, pokud dnes večer zmíním jen jedno jméno, a tím je Miloš Forman. Jsem si jistý, že dobře víte, že pan Forman je nejenom pozoruhodný a úžasný scénárista, ale i skvělý režisér. Jeho přínos přenosu z mé hry do scénáře filmu byl gigantický,“ řekl dramatik při udílení Oscarů v roce 1985.

Hra Amadeus se aktuálně hraje v pražském Divadle na Vinohradech či v brněnské Huse na provázku.

Podívejte se na video z předávání Oscarů:

Celkem tento dramatik vytvořil dvacítku ceněných divadelních her různých žánrů, z nichž některé byly zfilmovány. Kromě Amadea to byl ještě například Equus s Richardem Burtonem. V divadelní hře Equus z roku 1973 o psychiatrovi, který se pokouší léčit mladého muže posedlého koňmi, se v roce 2007 poprvé na divadelních prknech představil Daniel Radcliffe, známý z filmové série o Harrym Potterovi.

V roce 1987 byl Shafferovi udělen Řád britského impéria, v roce 2001 byl povýšen do šlechtického stavu a o šest let později uveden do americké divadelní síně slávy.

„Peter Shaffer byl jedním z nejlepších dramatiků naší generace... Hry, které po sobě zanechal, budou trvalým dědictvím,“ řekl britskému deníku The Guardian ředitel Národního divadla v Londýně Rufus Norris.



Peter Shaffer se narodil v roce 1926 v Liverpoolu do bohaté židovské rodiny, o pět minut později než jeho dvojče Anthony, také spisovatel. Vystudoval historii v Cambridgi a potom se dlouho hledal. Za druhé světové války pracoval jako horník v dolech, knihovník, literární kritik či prodával v knihkupectví. Na počátku 50. let spolu s bratrem napsali tři nevalné detektivky pod pseudonymem Peter Anthony.

Jeho první hra Slaná země z 1954 se dočkala i televizní verze ve vysílání BBC. Potom se Shaffer přestěhoval do New Yorku, kde záhy prorazil Cvičením pro pět prstů (1958). Poslední Shafferova hra s názvem Dar Gorgony měla premiéru v Londýně v prosinci 1992.

Shaffer zemřel během návštěvy rodiny a přátel v Irsku po vážné nemoci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi