Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovi lidé přišli s bezplatnou daňovou složenkou. Co všechno s ní zaplatíte?

Autor: ČTK, zst - 
16. února 2016
11:55

Finanční správa zavádí od 1. března takzvanou daňovou složenku. Díky ní budou moci lidé, kteří dávají přednost placení hotovostí, zaplatit své nejběžnější daně na poště bez poštovného. Novinářům to v úterý řekla náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO) Alena Schillerová.

Zaplatit daň je možné převodem z účtu, hotově v pokladně finančního úřadu nebo právě složenkou. U ní si ovšem dosud pošta účtovala poštovní poplatky.

Bezplatná daňová složenka bude od 1. března k dispozici na všech pobočkách České pošty. Jejím prostřednictvím budou moci lidé (fyzické osoby) zaplatit následující daně:

  • daň z nemovitých věcí
  • daň z nabytí nemovitých věcí (popřípadě daň z převodu nemovitostí)
  • daň z převodu nemovitosti
  • daň z příjmů fyzických osob podávajících přiznání

Každoročně tyto daně platí na pokladnách finančních úřadů zhruba milion poplatníků. „Přicházíme tak s usnadněním platby těchto daní pro ty, kteří chodí raději platit do pokladen finančních úřadů. Těch ale máme v celé republice jen 98 a často jsou pro obyvatele žijící na venkově strašně daleko. Síť poboček České pošty je nesrovnatelně širší, zahrnuje přes 3200 míst,“ uvedl generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Pokladny územních pracovišť finančních úřadů jsou navíc standardně otevřeny jenom dva dny v týdnu.

Jde o klasickou složenku A, označena bude „V/DS“

Finanční správu přijde příjem a převod jedné platby na příslušný účet státu na 42,50 Kč, České poště za tuto službu nyní zaplatí necelou polovinu (18,50 korun). Celkové náklady na zavedení daňové složenky se podle Janečka nezvýší.

Daňová složenka vypadá jako běžná poštovní poukázka typu A. Liší se tím, že je v záhlaví označená jako Poštovní poukázka A - doklad V/DS, kdy DS znamená daňová složenka. Složenka má v horní části bílý pruh, předtištěný transakční kód (113) a konstantní symbol (0001).

Češi mohou daňové přiznání podat více způsoby. Formulář můžou na úřad zaslat poštou, donést nebo podat přes internet. Na internetových stránkách Finanční správy je možné formulář vyplnit včetně kontroly správnosti propočtu a zaslat ho finančnímu úřadu elektronicky prostřednictvím daňového portálu, či datové schránky.

Zůstává také možnost daňové přiznání pouze elektronicky vyplnit, poté vytisknout a zaslat na finanční úřad poštou nebo doručit osobně. Lidé s aktivní datovou schránkou, kterým roční zúčtování daně neprovede zaměstnavatel, musejí daňové přiznání podávat elektronicky datovou zprávou. A to mohou učinit prostřednictvím datové schránky či přes aplikaci Elektronická podání pro finanční správu.

Zobrazit celou diskusi