Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiny s více dětmi dostanou stokoruny navíc. Sněmovna finišuje s úpravou daní

Autor: ČTK, zst - 
19. ledna 2016
20:15

Na druhé dítě 100 korun navíc, na třetí a další tři stovky. Sněmovna v úterý propustila do třetího čtení novelu zákona o daních z příjmů, která od letošního roku zvyšuje daňovou slevu. Sněmovna by ji mohla schválit v takové podobě, která umožní uplatnit vyšší slevu už od počátku roku. Původně měla novela vstoupit v účinnost už od letošního 1. ledna, to se však nestihlo.

Rodinám ale pomohl pozměňovací návrh, který umožní slevu uplatnit už od začátku letošního roku. Daňové zvýhodnění na druhé dítě se má zvýšit o 100 korun měsíčně. Na třetí a další dítě má vzrůst o 300 korun měsíčně. Pro rodiny s jedním dítětem se výše slevy měnit nemá.

Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle návrhu na 13 404 Kč ročně. U druhého dítěte by měla roční částka stoupnout ze současných 15 804 korun na 17 004 korun, u třetího a dalšího dítěte ze 17 004 Kč na 20 604 Kč.

ODS navrhla zrušit solidární daň

Předseda ODS Petr Fiala navrhl ve druhém čtení zrušit sedmiprocentní solidární daň, která se odvádí z mezd překračujících 48násobek průměrné mzdy, tedy z částky asi 1,2 milionu korun ročně. Podle Fialy jde o krok ke zjednodušení daňového systému. Solidární zdanění či solidární přirážku zavedl daňový balíček vlády Petra Nečase (ODS) z roku 2012.

Předseda občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura zase navrhl obnovit slevy pro manželku a děti i pro ty živnostníky, kteří využívají při výpočtu daně z příjmů výdajové paušály.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale návrhy ODS označil za oblbování veřejnosti a podnikatelů. Vyčetl ODS, že když byla ve vládě, zvýšila daně, a nyní se tváří, že chce lidem peníze vrátit.

Úpravy se dotknou také solárního byznysu

Novela také usnadňuje danění malých solárních elektráren. Nyní jsou příjmy z provozování výroben elektřiny zdaňovány jako příjem z jiného podnikání a k němu je třeba podnikatelské oprávnění. Nově ministerstvo financí navrhuje, aby například u solárních elektráren s instalovaným výkonem do deseti kilowatt, na které už nemusí být licence, nešlo o příjmy ze samostatné činnosti, ale o ostatní příjmy. Tyto příjmy do 30 tisíc korun ročně budou osvobozeny od daně.

Na fotky z úterního jednání sněmovny se podívejte v galerii:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa