Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evropané skrblíci: Mezi lidmi v eurozóně koluje rekordních 27 bilionů korun

Evropané mají raději své úspory u sebe.
Evropané mají raději své úspory u sebe.  (Autor: EPA)
Autor: zst, ČTK - 
11. února 2016
19:26

V devatenácti státech, ve kterých se platí eurem, koluje v hotovosti více než bilion eur (27 bilionů Kč) a skoro 30 procent z této částky ve formě pětiseteurových bankovek. Data Evropské centrální banky (ECB) tak ukázala, že lidé v eurozóně si kvůli nejisté situaci nechávají peníze často raději doma či v peněžence, než aby je ukládali do banky.

Na konci loňského roku bylo v 19 zemích měnové unie v oběhu 1,08 bilionu eur v hotovosti. To bylo zhruba o osm procent více nežo 12 měsíců dříve. Ve stejném období se zvýšila i peněžní zásoba, tedy celkové množství peněz dostupných v ekonomice. Zčásti za to může také větší tisk peněz, po němž loni ECB sáhla, aby podpořila ekonomiku eurozóny a posílila inflaci.

Hodnota hotových peněz v oběhu je skoro dvojnásobná než před deseti lety. Zájem lidí o hotovost ale snižuje hodnotu vkladů v bankách, které jsou kvůli tomu v horší finanční situaci.

Za hromadění hotovosti může zčásti nervozita spojená s eurozónou a jejími bankami. Řecká vláda loni na vrcholu další dluhové krize v této jihoevropské zemi na tři týdny zavřela banky a omezila pohyb kapitálu, aby zabránila odlivu peněz ze země. Krize ale vedla k tomu, že se v rukou drobných střadatelů nahromadily desítky miliard eur.

Žena spálila peníze v troubě, zapomněla na schovku

Agentura Reuters dokonce zveřejnila příběh kyperské ženy, která podle tamní centrální banky spálila své úspory v troubě, protože zapomněla, že je tam schovala. Ostatní Kypřané ale peníze také rádi schovávají leckde, výjimkou není ani pračka. Nezřídka se tak stane, že zbytky bankovek přinesou do centrální banky a požadují jejich výměnu.

"Vyvstávají tady dvě otázky: nedostatek důvěry v bankovní systém a obavy, kam peníze investovat," citoval Reuters bývalého člena vedení kyperské centrální banky Stavrose Zeniose. Hromadění hotovosti má podle něj přitom velký dopad na ekonomiku: je totiž v protikladu k tomu, o co usiluje ECB, totiž dostat do finančního systému více likvidity.


ECB se svou zprávou přišla v době, kdy se v EU debatuje o zrušení pětiseteurové bankovky. Pro její zákaz se vyslovil třeba šéf Evropského úřadu proti podvodům (OLAF), neboť bankovku mají v oblibě podvodníci. Člen ECB Benoit Coeuré listu Le Parisien řekl, že budoucnost této nominální hodnoty banka zvažuje.

Ke zrušení bankovek s vysokou nominální hodnotou nedávno vyzval i bývalý šéf banky Standard Chartered Peter Sands. Podle něj hraje hotovost v době elektronických plateb stále významnou roli v podsvětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi