Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak vymění unesené Čechy? Předávání zajatců na mostě nahradila slova

Autor: val - 
3. února 2016
05:31

Po propuštění pětice Čechů zadržovaných půl roku v Libanonu zůstává mnoho nezodpovězených otázek. Předně to, za jakých okolností byli muži vlastně osvobozeni. Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák uvedl pro Blesk.cz, že výměna už neprobíhá nijak dramaticky jako za studené války.

„Už to není jako za dob studené války, kdy se někde na mostě přecházelo v Berlíně z jednoho konce na druhý. Je to prostá dohoda, pokud jsou v tom zaangažované státní orgány, tak je to v zásadě na daném slově,“ přiblížil Randák. 

Jeho slovům odpovídají i informace internetového deníku Neovlivní.cz. Podle něj byli Češi vypuštěni v pondělí kolem 18. hodiny v libanonských horách bez doprovodu a telefonu. Po chvíli se jim podařilo zastavit kamion, jehož řidič jim půjčil telefon, a do České republiky se tak dostaly první zprávy o jejich propuštění. Napřed poslali sms domů, v Praze se mezitím ověřovalo, zda jsou skutečně volní.  

Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa. Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa. | Policie ČR

Čechům se pak ze zapůjčeného telefonu podařilo kontaktovat i českou ambasádu a tamní policii. Jejich propuštění následně neoficiálně potvrdili i zástupci libanonských bezpečnostních složek.   

Média zatím spekulují o tom, že Češi byli osvobozeni výměnou za propuštění Libanonce Alího Fajáda, který je v české vazbě kvůli podezření ze spolupráce s teroristy. Podle některých informací už jen čeká na letadlo z Prahy zpět do své vlasti. Původně měl být ovšem vydán do USA. 

Propuštění unesených občanů většinou probíhá v tichosti a vyjednává se v naprostém utajení. Obecně platí zásada, že čím více se o unesených ví, mluví a píše, tím roste jejich cena. Proto i příslušné úřady v takových případech žádají média, aby na tuto okolnost brala ohled. 

Karel Randák Karel Randák | archiv Blesku

Podobně tomu bylo i v případě loni propuštěných Češek Antonie Chrástecké a Hany Humpálové, které strávily dva roky v zajetí v Pákistánu. Dodnes se o jejich zadržování ani propuštění mnoho neví. Spekulovalo se, že za ně bylo zaplaceno výkupné, nikdo to ale nepotvrdil. Nejen prezident Miloš Zeman opakovaně tvrdí, že s teroristy se nevyjednává. 

Jisté je, že se s propuštěnými Čechy setkal český velvyslanec v Bejrútu. Ve středu pro ně má letět vládní speciál. „Odletět by mohl během zítřka (středy), bude záviset na libanonské straně, kdy nám tyto spoluobčany předá,“ uvedla v úterý mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová k chystané misi. „Náš pan velvyslanec všech těch pět českých občanů viděl, jsou v dobrém stavu, jsou v pořádku,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 3. února 2016 11:01 )

Libanonci si s našimi tajnými službami vytřeli zadek. Zlatí StB. 

charles009 ( 3. února 2016 08:56 )

ID..I..OTI a MAMONARI kdo tam jedou!!a tady je to leva-cele od zacatku domluvene...

Samo ( 3. února 2016 08:32 )

Myslím, že to bylo domluveno dopředu mezi rozvědkama, aby toho Libanonce nemuseli vydat do USA. Celá ta pětka odjela do Libanonu bez nějakého zjevného důvodu, unesla je naoko libanonská rozvědka a pak začala licitace a jednání o výměně.

gabreta ( 3. února 2016 08:09 )

Naše vojenská rozvědka dokáže nejvejš sledovat Nečasovou a stejně se i to prožízne! Všichni si blbci hrajou na něco, co nikdy nebyli, nejsou a nebudou. Kašpaři!!

abaron ( 3. února 2016 07:13 )

teraz fejsbukujú face tu face na place

Zobrazit celou diskusi