Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lépe rozumí emocím svých nejbližších: Chlapci s autismem pomáhá herní konzole

Autor: Iva Dvořáková - 
28. ledna 2016
10:00

Osud pětičlenné rodiny Doležalových z Kostníků u Jihlavy je plný překážek. Před jedenácti lety byl synu Bartoloměji (13) diagnostikován vysoce funkční autismus – nevyléčitelná vývojová porucha. Jak se s tím rodina vyrovnala a co pomohlo chlapci k pokroku v komunikaci, kresbě a psaní?

Těhotenství paní Aleny bylo bezproblémové, narodil se zdravý chlapeček Bartoloměj. V osmém měsíci prodělal neštovice a po odeznění nemoci se u něj něco změnilo. Byl apatický, smutný a jeho vývoj stagnoval.

Na celý příběh Bartoloměje se můžete podívat ZDE

Po různých vyšetřeních byla vyslovena 23. prosince před 12 lety diagnóza – Bertík je autista. „Museli jsme se synem začít úplně jinak pracovat, ale zjistili jsme, že to vůbec nemá smysl. Když jsem ho chtěla obejmout a pomazlit se, dal mi pěstí,“ vypráví maminka Alena. Zpočátku Bartoloměje provázely běžným životem obrázky rozmístěné po domě. Těm rozuměl. Dnes jsou nahrazeny cedulkami s nápisy.

„Před rokem dostal Bertík k Vánocům herní konzoli s hrou Little Big Planet a ta ho úplně okouzlila,“ říká Alena a dodává: „Podle své fantazie si sestavuje vlastní postavičky s různými výrazy v obličeji.“ Tato hra vnesla do rozvoje Bertíkových sociálních dovedností zcela nečekaný přínos.

Bertík se dosud v lidské mimice vůbec nevyznal, na projevy emocí reagoval opačně. „Najednou se začal orientovat ve výrazech našich tváří, pochopil, že zvednuté obočí něco znamená. Díky hře začal kreslit postavičky, které vyjadřují emoce, a chápal, co jaký lidský výraz znamená,“ vysvětluje s úsměvem maminka.

Loni v únoru Bartoloměj napsal dopis manažerům společnosti, která hru vyrábí, a maminka ho doplnila průvodním slovem. „Chtěli jsme, aby věděli, jak moc jejich produkt pomohl jednomu malému autistovi,“ uvádí Alena. Manažeři začali s rodinou komunikovat a rozhodli se, že by jejich hry mohly pomoci i jiným takto postiženým dětem.

„Díky Bertíkovi jsme navázali spolupráci s Národním ústavem pro autismus (NAUTIS) a podporujeme studii, která zkoumá vliv hraní her při nácviku sociálních dovedností u dětí s autismem,“ říká Jakub Holý ze společnosti PlayStation. „Bertíka hraní her dotvořilo. Neskutečně se posunul v kresbě, psaní i komunikaci,“ pochvaluje si maminka.

Zobrazit celou diskusi