Haně a především Adámkovi pomáhá Rodinné Integrační Centrum (RIC) v Pardubicích, které je zaměřené na práci s malými autisty. Právě tomuto tématu se deník Blesk věnuje v rámci projektu Srdce pro vás celý říjen. Vše začalo tím, když byla Hanka podruhé těhotná.

„Původně to měla být dvojčátka, ale udělal se hematom, který tlačil Adámkovi na hlavičku. A diagnóza od lékařů byla, že pokud Adámka do dvou hodin neporodím, umře ve mně,“ vzpomíná na hrůzné chvilky. V té době byla v 36. týdnu.

Když se chlapeček narodil, vážil 1550 gramů a měřil 44 centimetrů, a proto musel putovat do inkubátoru. „Poprvé jsem měla šanci ho pochovat, když mu byl měsíc. Na tu chvíli nezapomenu, přišla za mnou od pohledu milá doktorka a řekla mi doslova: »Tohle bude ležící, slintající dítě, dejte ho do ústavu«,“ vzpomíná Hanka.

To pro ni nepřicházelo v úvahu a první, co udělala, bylo, že se rozjela za starším synem. „Vše jsem mu vysvětlila a on mi řekl: Hele mami, to je můj brácha, ať je jakýkoliv, vezmeme si ho domů,“ popisuje.

Hraje přísnou maminku

Některé dny by nikdo nepoznal, že je Adámek autista. „Pak jsou dny, kdy se uzavře do svého světa a vidíte ho, jak se točí dokola a stačí na něj promluvit a on se lekne a má hned záchvat. Teď začal brát prášky na úzkost, protože ve škole dostává záchvaty,“ popisuje maminka Hanka s tím, že nejčastějším spouštěčem záchvatů je hluk.

Nebude mluvit a chodit! Takhle mluvili lékaři o budoucnosti Adámka. Jeho máma ale začala s chlapcem pracovat po svém. „Vždycky jsem na něj byla přísná a nejednala s ním jako s postiženým. Říkám: »Ty nejsi postižený, ty jsi jenom líný! Takže budeš makat!« A on je tvrdohlavý po mně, takže jsme to ani jeden nevzdali,“ prozrazuje Hana.

A jaký je stav chlapce nyní? Mluví, leze, sedí a poslední dobou se snaží chodit s maminkou za ruce. „Je pravda, že na tom vozíku jednou skončí, ale i tak je to náš úspěch,“ uzavírá maminka.

Starosti rodiny

Jako by rodina neměla už tak starostí dost… Maminka Hanka teď odkládá důležitou operaci, protože by se nikdo nemohl postarat o její syny. „Mám v hlavě zúženou cévku. Čekám, až Pavlíkovi bude 18 let, protože ten mi řekl, že kdyby se cokoliv stalo, Adámka si vezme k sobě. Takže musím vydržet,“ říká.

Jedním velkým pomocníkem rodiny je RIC (Rodinné Integrační Centrum). „Jako velké plus beru, že nám radí se vším kolem nadací. Třeba nám pomohli sehnat auto a vše s papírováním kolem zařídit. Teď zkoušíme Adámka zařadit do školy, tak s tím nám také pomáhají. Na úřadě nikdo neřekne, máte nárok tady na to a to. Já vůbec nevěděla, že tyhle starší děti mají nárok na plenky,“ popisuje Hanka.

Zapojte se i vy!

Můžete poslat dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 Nebo dárcovskou SMS ve tvaru: DMS SRDCEPROVAS na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Fotogalerie
6 fotografií