Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Polojasno 22°C

Slavný návrat e-receptu přijde v březnu. „Marjánka“ bude do týdne

Takzvané elektronické recepty na léky by měly začít v Česku znovu plně fungovat zřejmě v březnu.
Takzvané elektronické recepty na léky by měly začít v Česku znovu plně fungovat zřejmě v březnu.  (Autor: Profimedia/Blesk - Lucie Zendlova)
Autor: ČTK - 
7. ledna 2016
12:55

Takzvané elektronické recepty na léky by měly začít v Česku znovu plně fungovat zřejmě v březnu. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) systém zajistí bez nynějšího dodavatele, společnosti Tronevia. Do konce příštího týdne pak spustí registr pro léky s omezením, tedy na léčebné konopí a léčiva s pseudoefedrinem. Novinářům to ve čtvrtek řekl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Dosavadní aplikace prozatím zakázal ústavu používat soud, podle firmy Tronevia SÚKL neoprávněně užíval její software.

„V současné době budou lékaři předepisovat a lékárníci vydávat listinné recepty s výjimkou přípravku s léčebným konopím a jednoho přípravku s pseudoefedrinem, kde nám začne fungovat registr léčebných přípravků s omezením,“ řekl Blahuta. Uvedl, že centrální úložiště a služba e-receptů začne pak fungovat v „nízkých jednotkách měsíců, řekněme v březnu“. Takzvaný konopný registr se spustí do konce příštího týdne.

O předběžné opatření požádala soud Tronevia. Systémy elektronického receptu, hlášení závad léčiv a další aplikace označila za svá autorská díla. Soud je tedy prozatím zakázal používat. SÚKL se odvolal.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) označil ve čtvrtek postup firmy za vydírání. „Pokračování fungování je podmíněno podpisem uznání autorských práv, která nejsou vyčíslena a mohou se údajně šplhat na stovky milionů korun,“ uvedl Němeček. Dodal, že „státní instituce nemůže sloužit jako dojná kráva“.

Podle Blahuty závislost SÚKL na externím dodavateli nyní končí. Ministr řekl, že Tronevia nedostane ani připravovanou zakázku za desítky milionů, kterou měla získat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 7. ledna 2016 13:18 )

a kdo v breznu jeste prijde? https://www.youtube.com/watch?v=6N8oYlrLFBo dlouhe, ale poucne. dokument by mela shlednou sabatka, karierista kocab a dalsi la-s-ko-pravci.

Zobrazit celou diskusi