Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jana Masaryka prý nechali zabít britští špioni, tvrdí nová kniha

Autor: rc - 
30. prosince 2015
05:20

Sebevražda, vražda nebo nešťastná náhoda? To jsou tři verze, jak mohl zahynout ministr zahraničí a syn prezidenta Osvoboditele Jan Masaryk (†62). 10. března 1948 byl nalezen pod oknem Černínského paláce. Nová kniha Václavy Jandečkové tvrdí, že šlo jasně o vraždu a zabíjet měli britští agenti.

Nová teorie, která přepíše učebnice dějepisu? Podle knihy Václavy Jandečkové ministr zahraničí Jan Masaryk nespáchal sebevraždu! Syn prezidenta Osvoboditele zemřel pár dní poté, co se moci chopili komunisté a on se jim nechtěl klidit z cesty a funkci ministra dobrovolně opustit. Pomohl mu tedy někdo „zmoudřet“?

Podle nové knihy vraždil úředník ministerstva zahraničí Jan Bydžovský (†84) na domnělý příkaz britské tajné služby SIS. Bydžovský se dokonce k podílu na vraždě přiznal v lednu 1950 po pěti měsících strávených za mřížemi.

Historici ale jeho „přiznání“ kvůli velkému psychickému a fyzickému tlaku nevěřili. Autorka nové knihy ale v dokumentech StB zjistila, že se doznal spontánně a prý k velkému překvapení estébáků. Ti pak jeho přiznání ještě rok a půl vyšetřovali.

Nakonec však byla smrt ministra zahraničí uzavřena jako sebevražda.

Bydžovský však podle těchto dokumentů uvedl podrobnosti, které by nemohl znát, pokud by na místě činu skutečně nebyl. Vyšetřovatelům řekl, že si jej po komunistickém převratu zavolal generální sekretář ministerstva, stejně jako agent britské tajné služby. A oznámil mu, že Masaryk má být na její přání odstraněn, protože odmítá odjet do Londýna. Jméno spolupachatele ale Bydžovský několikrát měnil a celou svou výpověď v roce 1968 označil za vynucenou.

Historici, kteří novou knihu lektorovali, však odvážné hypotéze moc nevěří. Byť by to bylo tak, že Masarykovu smrt zařídili sovětští špioni infiltrovaní do britské rozvědky.

 

schelly ( 9. ledna 2016 20:20 )

Máte naprostou pravdu. A ještě podotýkám, že ten slavný tatíček Masaryk nechal střílet do lidí, to se dnes určitě ve školách děcka neučí. To se dnešním pravdoláskařům nehodí do krámu. Jak dlouho budeme ještě jenom přihlížet?

paula ( 30. prosince 2015 11:38 )

Aleale, soudruhu....

moiaza ( 30. prosince 2015 10:29 )

Mimo tradičních vyblitku puberťáka tgbg mě zaujalo jen slovo "oběvil". To bude mít souvislost s obědem? Také jsem četl v Blesku, že Karel IV prý nebyl IV, ale VI. Soudruzi historici asi udělali někde chybu.

ivoadler ( 30. prosince 2015 10:27 )

U Dienstbiera je to taky povolání syn. Sebevražda Masaryka slouží už asi 60 let antikomunistickým útokům. U Masaryka se projevila jeho psychická labilita, ve které vidím hlavní příčinu sebevraždy. Že by to byla vražda spáchaná britskými špióny, to naše antikomunistické svi.ně nemůžou strávit.

budybad ( 30. prosince 2015 10:22 )

Bože to zase bleskáči oběvili svět. Máti mi říkala že si v padesátých létech o tom šeptala celá republika. Jsem pamětník a tak jsem na vlastní oči čet stohy popsaného papíru v 68 kdo že mu pomoh. Možná až se po několika desetiletích otevřou utajené materiály tak se to lidi dozví jak to bylo, stejně jako se ted dozvídáme jak si mocní na Jaltě dělili mezi sebe evropu. Politici vždycky lžou, proto mají utajené archívy a složky.

Zobrazit celou diskusi